Zvizdić: Historijska odluka Ustavnog suda BiH, termin ‘zajedničke institucije’ je neustavan

Published On 20. January 2023. | By saliha | Vijesti

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, u vrijeme podnošenja zahtjeva drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

Zvizdić je, naime, uložio apelaciju, ističući spornu sintagma “zajedničke institucije” u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

U odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

“Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu “zajedničke institucije” neustavnom. Ovo je historijska odluka jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica, već država sa svojim suverenitetom i historijskim kontinuitetom”, komentirao je Denis Zvizdić odluku Ustavnog suda BiH.

Termin “zajedničke institucije” najčešće koriste političari i zvaničnici iz RS.

“Zajedničke institucije je neustavna formulacija i ne smije ostati dio niti jednog službenog akta države BiH. Ustav BiH ne poznaje ovaj termin zajedničke institucije i on je naustavan i pravno pogrešan.

U Ustavu stoji institucije BiH. Pogrešno je koristiti termin zajedničke insitucije i da je BiH zajednica entiteta, jer je istina suprotna. Država uspostavlja institucije i nisu ničije vlasništvo, već države i građa BiH”, ukazivao je Zvizdić prije apelacije.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *