Sutra Igmanski marš : Očekuje se kolona od 10.000 do 15.000 učesnika

Published On 27. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Biće to Jugolslavija u malom

Došao i Albin Pibernik, najmlađi učesnik  Igmanskog marša

Po svemu sudeći ovogodišnji Igmanski marš biti će rekordan po mnogo čemu.Za ovu manifestaciju vlada nezapanćeno interesovanje ne samo  u našoj zemlji nego i u inostranstvu, pa je sigurno da će kolona autobusa doći na ovaj veliki skup, koji je iz godine u godinu sve masovniji.

 Sjećanje na proletere

Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u povodu  sjećanja na  27.januar 1942. godine, jedne od najznačajnijih operacija tokom  NOB-a  u Drugom svjetskom ratu,  kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenju Foču,  održati će se danas,( u subotu) 28. januara.

Kako nam je rekao Ibrahim Durmo predsjednik Organizacijonog odbora Igmanskog marša,  zborno mjesto je na Brezovači. Nakon polaganja cvijeća na spomen -obilježje u 10.30 sati formirati će se kolona  od više hiljada ljudi , koja će pješke ići ka Velikom polju. ,

Došao i Albin Pibernik, najmlađi  učesnik Igmanskog marša 1942. godine

 Dolazak na Velikom polju očekuj se  u 12,30 sati. Nakon  polaganje cvijeća, pored mnogih gostiju i zvanica , sjećanje na legendarni marš evocirat će Albin Pibernik,preživjeli učesnik Igmanskog marša 1942.godine.

Prema riječima Ibrahima Durme, predsjednika  Organizacionog odbora   Igmanskog marša , broj učesnika  na ovogodišnjoj manifestaciji  po svemu sudeći biti će rekordan . Očekuje se  čak 10.000  do 15.000 „ igmanaca“.Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inostranstva.

Autobusima iz  Slovenije, Srbije, Hrvatske…

 Što se tiče zemalja bivše nam države najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koji autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim   iz Hrvatske i  Crne Gore… Dolazak su najvile delegacije Pogorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajne Bašte, Titovog Užica … tako da će na Igmanu biti Jugoslavija u malom.

Veliki broj mladih

 Na Igmanskom maršu biti će  i veliki broj mladih. Pored planinara, gorana, izviđača i drugih udruženja  iz KS,i  ove godine biti će  udruženja iz Mostara , Konjica, Jablanice, Tuzle, Zenice, Bihaća, Travnika i drugih mjesta .Nakon manifestacija organizovan je ručak-vojnički grah.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *