HADŽIĆI – HLJEBA I IGARA: I nakon 6. marta živjeti ćemo našu realnost

Published On 2. February 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 Svake godine iznova jalove rasprave i preljevanje iz šupljeg u prazno, dok nam ozbiljnijom kišom plave rijeke i potoci, dok ozbiljnijom kišom voda nije za piće, dok nam već dugi niz godina pod vodom gnjili „atomsko skolnište“ u koje je skrhano preko milion maraka, zimska služba opet iznenađena snijegom u januaru, i da ne nabrajam dalje.

Nikog nije briga da su ti isti laureati o kojima se danas lamentira, uredno spiskali cca 200.000,00 KM budžetskog novca na ime „Projekta historizacije“ već dugi niz godina…

Građani Hadžići reći će vam da se priznanje u povodu Dana općine i drugim prilikama dodjeljuje stranačkim ativistima, koji se ističu u radu stranke, koji se na sve načine trude da u prvi plan stave svoje i  stranačke interese.

Ovog puta objavljujemo dopis preko društvenih mreža Mirsada Dupovca, vijećnika Općinskog vijeća, koji je i te kako dobro upoznat  o radu najvećeg organa vlasti u općini, kao i radu općinskih funkcionera. Njegov komentar objavljujemo u cjelosti.

Za“ Projekt historizacije“ cca 200.000,00 KM budžetskog novca

Koliko vidim podgrijava se atmosfera oko šestomartovskih priznanja.

Tema, Vahid Alađuz i ekipa. Nisam iznenađen laureatima, ali sam izneneđen da se svaki put iznova ibretimo nečemu što je apsolutno očekivano. To priznanje je doživjelo svoju devalvaciju još kada je uspostavljeno. Čast rijetkim i časnim pojedincima.

Svake godine iznova jalove rasprave i preljevanje iz šupljeg u prazno, dok nam ozbiljnijom kišom plave rijeke i potoci, dok ozbiljnijom kišom voda nije za piće, dok nam već dugi niz godina pod vodom gnjili „atomsko skolnište“ u koje je skrhano preko milion maraka, zimska služba opet iznenađena snijegom u januaru, i da ne nabrajam dalje.

Nikog nije briga da su ti isti laureati o kojima se danas lamentira, uredno spiskali cca 200.000,00 KM budžetskog novca na ime „Projekta historizacije“ već dugi niz godina. I sve je to u drugom planu. Nema potrebe da se spominje bilo ko u bilo kojem kontekstu, jer, interes pokreće svijet, i to što su prije govorili, danas se ne važi.

I nakon 6. marta, i dodjeljenih priznanja, kome god, živjet ćemo našu realnost – hljeba i igara…,kaže Dupovac.

U svom tekstu Dupovac govori i o izgradnju „ atomskog skloništa”, a o tome se govorilo mnogo godina ranije, pa izgleda  zaboravilo.

KRŠENI MNOGI ZAKONI

U reviji „ AS“ od 16 jula 2008. godine  Klub vijećnika ove stranke iznosi mnoge nezakonite radnje koje je učinila vlast općine Hadžići na čelu sa načelnikom Ejubovićem prilikom izgradnje ovog objekta. Ovdje, između ostalog, načelnika posjećaju da prostornim i urbanističkim planom  u sklopu igrališta nije planirana  izgradnja dvonamjeskog skloništa , te u ovom slučaju nije ispoštovana  zakonska regulativa, te  kažu, citiramo:

-Nisu ispoštovane odredbe Zakona o prostornom uređenju,  KS, Zakona o prostornom uređenju F BiH, Uredbe Vlade F BiH, o mjerilima, kriterijima i načinu izgradnje skloništa, te federalnog Zakona o građenju.

Nisu ispoštovana mišljenja nadležnih institucija o inžinjersko- geološkim  i geotehničkim karakteristikama  tla  što je moralo biti regulisano  urbanističkom saglasnošću, tvrdi Klub vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Hadžići.

Kao dokaz tačnosti ovih tvrdnji ističu da je tek po završetku  većine radova, u januaru , angažovana firma  „Winner project“ koja je vršila ispitivanje podzemnih voda tla na kojima se objekt nalazi.

Načelniku spočitavaju da ni izbor izvođača radova nije izvršen u skladu sa zakonom, kao ni nadzor nad građenjem, za kojeg kažu da ga nije vršilo pravno lice koje ispunjava zakonske uslove…, kaže se  između ostalog  u spomenutom tekstu.

KNJIGA KOJA BRANI ZLOČINE

Ako  su  spiskali cca 200.000,00 KM budžetskog novca na ime „Projekta historizacije“  mi bi pitali nadležne  u općini Hadžići zašto nisu ispravljene kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“, plaćena iz Budžeta općine, sredstvima građana, po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, koja je danas najbolja odrana za zločince, koja se na suđenju ulaže kao dokazni materijal…

Zašto u općini Hadžići nisu imali sredstava da isprave kardinalne greške i štampaju novu knjigu “Svijedoci istine”, koja neće braniti zločince, što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća  još davne  2007. godine.

Znamo da su pred sudom BiH osuđeni osmorica naših heroja što su branili narod od pokolja, dok,  s druge strane, zločinci i danas mirno šetaju i smiju se žrtvi.

Zašto vlast  u Hadžićima ne podnesu tužbe protiv zločinaca kada se sve zna.Na primjer, ko je , kada  i gdje ubio 46 logoraša iz Hadžića, po čijem naređenju, ko je dostavio  spisak lica za likvidaciju…, ama baš sve. Samo je trebalo volje, ili nešto drugo da se to učini…

Zanimljivo je istaći da većina u Općinskom vijeću, koju predvodi SDA ,nije prihvatila inicijativu da se  u kasarni  “Slaviša Vajner-Čiča”  u Lukavici, gdje je u jednom danu  na svirep način ubijeno 46 logoraša iz Hadžića postavi spomen-ploča.

U zaključaku o neprihvatanju vijećnićke incijative se kaže da nakon uvidu u  inicijativu i izjašnjavana općinskog načelnika ista   nije prihvaćena.

Mada se ovaj objekt nalazi u Republici Srpskoj, i gdje je malo vjerovatno  da bi oni koji su počinili zločine  prihvatili da se tu postavi spomen-obilježje, neshvatljivo je da  većina u Općinskom vijeću nisu prihvatili inicijativu.

Više d 15 godina mještani Binježeva traže i upućuju dopise i preko vijećničih pitanja insistiraju da se  dovrši spomen-obilježje u ovom mjestu.

U zapisniku sa  sjednice Općinskog vijeća  od  10. novembra 2022. godine se kaže da nakon uvidu  u incijativu i izjašnjavanje   načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića  da većina u Općinskom vijeću  nije prihvatila  incijativu  Kluba samostalnih vijećnika  za dovršetak spomen-obilježja u Binježevu.

Mogli bi još dugo i naširoko pisati o ovim temama. Svaka vam čast “PATRIOTI” !

Za 16 godina još uvijek niste ispravili greške iz knjige “Svijedoci istine” i štampali novu, što je 2007. godine bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća, kako ista nebi branila zločince…, što niste podnijeli tužbe za zločine.

Važno je da ste   spiskali  200.000,00 KM budžetskog novca na ime „Projekta historizacije“ , plaćena iz Budžeta općine, sredstvima građana, po kojoj kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, koja je danas najbolja odrana za zločince, koja se na suđenju ulaže kao dokazni materijal…

Još vam samo fali da tim istim dodjeliti neko veliko priznanje. Da se priča i pamti !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *