Opasna bakterija u Hrvatskoj ubija i mlade ljude. Stručnjaci za Raport: Infekciju je jako teško spriječiti

Published On 3. February 2023. | By saliha | Vijesti

Hrvatska se zadnjih sedmica suočava sa ozbiljnim problemom, koji poprima alarmantne razmjene. Razlog su streptokokna angina i šarlah koji haraju susjednom državom. Samo od decembra ljekarsku pomoć zatražilo je oko 6.000 ljudi. U 15 slučajeva se bolest zakomplicirala i uzela četiri života. Među njima je i dvoje mladih, zdravih ljudi. U razgovoru sa bh. stručnjacima provjerili smo kako se građani BiH mogu zaštiti od streptokoka te na koji način se može preventivno reagirati kada je u pitanju ova bakterija.

Savjeti stručnjaka

Prisjetimo se, svijet je bio na nogama prije samo nekoliko mjeseci kada se pojavila zaraza streptokokom grupe A. Sve je krenulo nakon  što je osmero mališana u Velikoj Britaniji preminulo od posljedica infekcije streptokokom grupe A.

Bitno je istaknuti da ova infekcija obično uzrokuje upalu grla, šarlah ili osip na koži i prenosi se fizičkim kontaktom ili kapljicama kihanja ili kašljanja.

Bakterije streptokoka grupe A, koje najčešće napadaju djecu, još nisu izolovane u BiH. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, kaže da su čekaonice domova zdravlja u posljednje vrijeme pune djece sa respiratornim infekcijama. Ipak, većina ima streptokok grupe B.

“Ova trenutna streptokoka u BiH nije ozbiljna kao pojedine grupe. Ovih dana sam imao pacijente koji imaju streptokok, ali onaj grupe B. Moram da kažem da je streptokok jako teško spriječiti i to je normalan ‘stanovnik’ i u BiH. Međutim, još imamo onaj koji se može kontrolisati. Njega liječimo penicilinom”, kazao je Drljević Raport.

Dodao je kako za razliku od streptokoka grupe B, koji je na našim prostorima uobičajena pojava kod djece, postoje i grupe koje mogu biti opasne po život.

“Još uvijek mi nemamo iskustva sa streptokokom za koji ne postoji lijek”, zaključio je Drljević.

Streptokok uzrokuje ozbiljne posljedice

Svjetski stručnjaci su pojasnili da su bolovi u zglobovima, povišen pritisak, oštećenje bubrega, srčanog mišića i zalistaka, neke od najozbiljnijih komplikacija koje prouzrokuje bakterija streptokoka.

Bakterija se ne zadržava u grlu ili na koži, već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis, ili pak ući u krvotok i uzrokovati sepsu, koja onda zahvata sve organe.

Na ovu temu razgovarali smo i sa Jasenkom Karamehićem, poznatim bh. imunologom. Kazao nam je kako je jako značajno da i u ovoj bolesti, ali i svim drugim održavati imunitet.

“Svaka bolest se javlja kada oslabi imunitet. Stoga, moramo mnogo voditi računa o tim stvarima. Ne smijemo se kretati puno u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi. Na to moramo obratiti pažnju, pogotovo tokom hladnijih dana. Svjedoci smo i velikih gužvi u domovima zdravlja”, kazao je Karamehić.

Dodao je kako se građani moraju savjetovati sa svojim ljekarima i činiti sve da bi poboljšali svoj imunitet.

“Mora se voditi računa o redovnom spavanju, ali i pravilnoj ishrani. Svakako, tu je i obavezno uzimanje potrebnih vitamina”, istaknuo je Karamehić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *