Kurti i Vučić bez dogovora. Nastavak u martu?

Published On 27. February 2023. | By saliha | Vijesti

Aleksandar Vučić i Albin Kurti nisu se dogovorili o usvajanju francusko-njemačkog plana za Kosovo. Izvori Timea doznaju da će sljedeći sastanak biti održan 18. marta.

Podsjetimo, danas je održan trojni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Europske unije Josepa Borrella i posebnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

“Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanaka u Bruxellesu.

“Uobičajeno težak sastanak. Vjerujem da će biti još mnogo sastanak u narednom periodu. Trebali bismo 18. marta da se vidimo u Sjevernoj Makedoniji, kada gospodin Borrell posjeti region.

Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implementaciju”, dodao je Vučić.

On je kazao da misli da Kurti nije bio spreman da to prihvati sada.

“Da li će biti spreman u budućnosti, vidjet ćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise. Ali, plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno”, ističe predjednik Srbije.

Vučić kaže da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

Kako je naveo, Kurti je “došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano”.

Evropski blok današnji sastanak Kurtija i Vučića, šesti po redu, smatrao najvažnijim.

Očekivalo se da će obje strane postići dogovor o prijedlogu EU, kao “temeljnom dogovoru” za normalizaciju odnosa. Sjedinjene Američke Države također su podržale ovaj prijedlog.

Iza francusko-njemačkog plan za Kosovo zapravo stoji Amerika. On podrazumijeva da Kosovo pristane na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na sjeveru Kosova. S druge strane, Srbija bi pristala na ulazak Kosova u međunarodne asocijacije.

No, od toga za sada, očito, nema ništa.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *