PRIJEM U VIJEĆNICI Bećirović: Stanovništvo jednog dijela BiH nikada neće odlučivati o sudbini cijele države

Published On 1. March 2023. | By saliha | Vijesti

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića

Na prijemu u sarajevskoj Vijećnici povodom Dana nezavisnosti se obratio član Predsjedništva Denis Bećirović podsjećajući na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine. Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena, ali uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu jer je BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

– Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu – dodao je Bećirović.

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića jer ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu jer kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

– Zato je nemoguća secesija bh. entiteta RS jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države – zaključio je Bećirović.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *