Zukan Helez: Očekivao sam prljavu borbu, ali ovo prelazi svaku mjeru zdravog razuma

Published On 5. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Proteklih dana pojavila se vijest da je Ministarstvo odbrane BiH na Heliodromu, u zgradi bivšeg logora za Bošnjake, počelo uređivati Muzej Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ovo je izazvalo oštre reakcije javnosti. Povodom toga, sada se i na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio i ministar odbrane, Zukan Helez.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Prljava borba

“Promjena vlasti u svakom demokratskom društvu je sasvim normalan proces koji se implementira nakon izbora. Očito da to ne važi za Bosnu i Hercegovinu. Znajući sa kim imamo posla kada su u pitanju oni koji vladaju 30 godina u BiH i sad trebaju u opoziciju, očekivao sam jako prljavu borbu u što smo se već uvjerili kroz kupovinu poslanika, delegata, raznih preletača, pritisaka, ucjena i prijetnji. Međutim, ovo što ovih dana pokušavaju da meni imputiraju i podmetnu prelazi svaku mjeru zdravog razuma. Pokušavaju preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kažu kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru, a ustvari istina je slijedeća:

  1. godine Odluku o formiranju muzeja prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BIH u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru, drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac u Sarajevu, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banja Luci donosi tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš.

Opremanje i finansiranje

U toj odluci član 2 tačno locira muzej HVO-a u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru. Znači odluka je donesena skoro 5 godina prije mog dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH.

U aprilu 2022. godine ministar Sifet Podžić potpisuje Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva odbrane i Udruženja nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a i predsjednika tog udruženja Lazara Martinović. Tim memorandumom omogućeno je doniranje sredstava tog udruženja za opremanje Muzeja HVO-a u Mostaru. Ovo se sve dešava skoro godinu dana prije mog dosla u ministarstvo. Kao što se vidi iz priloženog Muzej HVO-a u Mostaru i njegovu lokaciju, opremanje i finansiranje jasno su definisali ministri prije mene, davno prije mog dolaska na čelo ovog ministarstva. 2019. godine kad je Marina Pendeš potpisala tu Odluku u koaliciji su čvrsto bili SDA i HDZ, a 2022. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju u koaliciji su bili SDA-DF i HDZ.

Zukan Helez: Očekujem svašta

Naravno, portali i udruženja koji danas pišu o tome tad su nijemo zašutjeli, jer su “njihovi” to potpisivali. U svemu tome raduje me da su to lokalni i niskotiražni portali. Ono što je primjetno odlaskom “njihovog” čovjeka (4+4) sa čela OSA-e ti kvazi portali koji godinama crpe budžetski novac ostaju obezglavljeni zbog nedostatka informacija koje im je dotični dostavljao. Formiranjem nove Vlade FBIH i kantonalnih vlada ostaju bez sigurnih izvora finansiranja iz budžeta. Na kraju želim da im poručim da od njih svašta očekujem. Pa i ono što nije svojstveno ljudskom rodu. Ali budite sigurni na svaku vašu lažu moj odgovor će biti gole činjenice, argumenti i istina.

  1. S. Da im u borbi za vlast ništa nije sveto, pokazuje i ovaj primjer kada žrtve Heliodroma i ljude koji su prošli najveće torture i mučenja koriste u borbi za fotelje, beneficije i ostanak na vlasti. U tom logoru su strašno zlostavljani i mnogi članovi moje šire porodice (Pilavi, Bektaši, Bećirovići). Neke od njih nikada nismo ni pronašli. Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *