FOTO Srušio se dio stare zgrade u centru Sarajeva, Mandić proziva sve redom

Published On 5. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Dio stare zgrade na Marijindvoru u centru Sarajeva urušio se, a na svu sreću nema povrijeđenih.

Objavio je to načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

“Dio zida stare centrale na Marijin dvoru jutros se urušio. Srećom, sa strane sa koje nije bilo opasnosti za živote ljudi. Odmah sam otišao na lice mjesta zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom CZ. Zahvaljujem i PU Centar na brzoj intervenciji. Preduzete su dodatne mjere zaštite”, naveo je Mandić.

Onda je ukazao na niz problema koji se vežu za ovaj dio grada u kojem je cijeli niz urušenih zgrada, ali se ne smije ništa raditi.

“Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti.

Već dvije godine apelujemo na gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B. Činim to i sada. Pozivam i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju i šta sve ne, da se uključe u rješavanje ovog problema. Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi. Naravno, pozivam i državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni sramnu odluku o HUKu. Opština Centar više neće “skupljati gelere” i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao”, naveo je Mandić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *