Sebija Izetbegović više ne može biti direktorica KCUS-a. Šta (ne)će uraditi Upravni odbor

Published On 7. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Nakon što je Sebija Izetbegović ostala bez zvanja magistra nauka na potezu bi trebali biti Upravni odbor KCUS-a i Medicinski fakultet.

S obzirom da joj je poništeno zvanje jer nema diplome magistra nauka, postavlja se logično pitanje može li biti direktorica najveće zdravstvene ustanove u BiH.

No, s obzirom da SDA uglavnom kontrolira kompletan Upravni odbor KCUS-a, koji bi trebao pokrenuti ovo pitanje, teško je tako nešto očekivati. Bar u ovom trenutku.

Šef UO KCUS-a na odmoru

Predsjednik UO je Jasmin Kapetanović, a članovi su Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir-Ćedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin – Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić.

Prema Statutu KCUS-a, u članu 37, UO imenuje i razriješava direktora KCUS, a u članu 43 je to dodatno precizirano te mora biti saglasnost i ministra zdravstva FBiH. S obzirom na to da ministra nema (Vjekoslav Mandić je preminuo), to vjerovatno radi Vlada FBiH ili sekretar Ministarstva. A teško je da će SDA-ov Fadil Novalić takvu tačku staviti na dnevni red.

Dalje, u članu 44 navode se uvjeti koje direktor mora imati. Tu se između ostalog navodi da direktor mora imati završeno specijalizaciju i da je nastavnik medicinskog fakulteta. A, sad je upitno da li Sebija Izetbegović može ostati p

rofesorica. Dakle, već ne ispunjava osnovne uvjete za direktoricu.

Raport je kontaktirao Kapetanovića, međutim on nam je kratko kazao da je na odmoru, a i da nije ne bi davao komentare te nas uputio na press-službu KCUS-a.

“Kad se vratim s odmora, dostavit će mi vaša pitanja i dobit ćete do press-službe odgovore”, naveo je Kapetanović.

S upitom ćemo sačekati dok se predsjednik vrati s odmora.

No, prema našim nezvaničnim informacijama, već je bilo određenih kontakata i stav je da se ništa ne radi dok sud, kojem će direktorica uputiti žalbu, ne kaže svoje. Međutim, tu se očito radi o zamajavanju i razvlačenju, s obzirom na to da odluka Senata UNSA važi danom donođenja – dakle jučerašnjim danom.

Kanton Sarajevo kao najveći finansijer KCUS-a ima tek jednog člana Upravnog odbora. I to nakon godina i godina u kojima nije imao niti jednog.

Tako je ispred KS u UO KCUS-a ušla Lejla Brčić.

No, čini se i da će Vlada KS tek morati zauzeti stav o cijeloj problematici, a nije isključeno i da će oni čekati epilog eventalne žalbe prema sudu.

“Konsultovala sam predstavnike Vlade i stava su da je preuranjeno za bilo kakve izjave. Rektor tek treba da donese rješenje i onda će se znati posljedice rješenja.

Koliko sam ja vidjela u medijima, rektor je najavio da će i zvanično obavijestiti kantonalne vlasti kao osnivače. Pretpostavljam da će na nivou Vlade zauzeti neki zvanični stav, te da ću i ja dobiti upute za postupanje ukoliko budu cijenili svrsishodnim”, rekla nam je Brčić.

Vranić: Poslat ćemo instrukciju

Na kraju smo pozvali i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića.

“U statutima kliničkih centara, ne samo Sarajevo negi i svih drugih, eksplicitno
piše da direktor mora biti u zvanju nastavnika odnosno profesora na medicinskom fakultetu i to discipline koja ima na tom kliničkom centru.

S obzirom na to da je Sebiji Izetbegović oduzeta titula nastavnika, ona je ušla u kršenje Statuta, tu bi trebalo reagirati Federalno ministarstvo zdravstva i Upravni odbor”, naveo je Vranić.

No, s obzirom na to da KS ima jednog predstavnika u Upravnog odboru koji broji 11 članova, Vranić kaže da će on kao ministar imati instrukciju.

“Bit će insturkcija prena našoj članici Upravnog odbora da postavi pitanje statusa genoralne direktorice jer njena pozicija ne odgovara uslovima koji su propisani Statutom. UO će se morati izjasniti o tome, samo je sad pitanje kako će se izjasniti”, istakao je Vranić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *