NIP, SDP, NS i SBiH dogovorili resore u Vladi KS: Dedović i Bečarević zvanični kandidati za ministre Stranke za BiH

Published On 7. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Četiri političke stranke koje će činiti Vladu KS danas su postigle konačni dogovor o raspodjeli resora. Imena ministara i ministrica trebala bi biti poznata sutra ili najkasnije do petka. 

Narod i pravda koja ima sedam zastupnika u Skupštini KS dobila je resor unutrašnjih poslova, odgoja i obrazovanja, Ministarstvo boračkih pitanja. SDP BiH koji ima šest zastupnika dobio je tri ministarstva i to saobraćaja, zdravstva, sporta i kulture. Kada je riječ o kadrovima koji će voditi ove resore iz NIP-a ostaju Naida Hota-Muminović i Omer Osmanović. Još nije poznato ko će voditi MUP KS. SDP će zadržati Adanan Štetu kao ministra saobraćaja, a vjerovatno i Harisa Vranića za resor zdravstva.

NIP i SDP trebaju postići još finalni dogovor ko će dobiti Ministarstvo privrede, a ko Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

Naša stranka osim mjesta premijera dobila je resor visokog obrazovanja, nauke i mladih i pravde i uprave. Ova stranka ima pet zastupnika u Skupštini KS.

Stranka za BiH koja ima pet zastupnika dobila je Ministarstvo finansija koje će voditi Emir Dedović i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje će voditi Almir Bečarević.

Sjednica Skupštine KS na kojoj će biti imenovana nova Vlada KS trebala bi se održati do 23. marta. Ove četiri stranke imaju 23 ruke što je komotna većina za odlučivanje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *