IGK pisao Schmidtu: Ima mnogo sličnosti između 1992. i 2023. godine, nemojte relativizirati

Published On 8. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao pismo Visokom predstavniku Christianu Schmidtu zbog izjave, da nema sličnosti između 1992. i 2023. godine u Bosni i Hercegovini.

“Želimo da vas obavijestimo da nažalost ima mnogo sličnosti, jer isti secesionistički pokreti sada kao i 1992. žele podjeliti  državu Bosnu i Hercegovinu. Nadalje, međunarodna zajednica ima isti stav o suverenitetu Bosne i Hercegovine sada kao i 1992. Vi u svojoj izjavi tvrdite da nema potrebe oružjem braniti institucije Bosne i Hercegovine. Vaš stav je sada isti kao stav međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini iz 1992. godine.

Godine 1992. međunarodna zajednica je uvela embargo na oružje Bosni i Hercegovini sprečavajući zemlju da se brani od oružane agresije slične agresiji s kojom se Ukrajina sada suočava. U ovoj Vašoj izjavi masovna ubistva, masovna silovanja, koncentracione logore, etničko čišćenje koja su se dogodila 1992. godine u Bosni i Hercegovini označavate kao “strašne okolnosti”. Time se minimiziraju i relativizuju najstrašniji ratni zločini poslije holokausta u Evropi. To je još jedna sličnost sa onim što se dogodilo 1992., 1993., 1994. i materijalizovalo se u genocidu u Srebrenici 1995. godine, minimiziranje, relativizacija i lažno predstavljanje (negiranje genocida).

Genocid u Srebrenici se dogodio nakon što je Armiju Bosne i Hercegovine u Srebrenici razoružala međunarodna zajednica koja je tvrdila da nema potrebe da budu naoružani, jer će ih štititi snage UN-a. Nisu bili zaštićeni. Genocid u Srebrenici dogodio se uz pomoć trupa UN-a koji su pomagali srpskim snagama identifikujući i odvajajući muškarce od njihovih porodica. Svaka država ima pravo da štiti svoje institucije. Zato i služe policija i vojska”.

Kontinuirano, sistematsko i plansko osuđivanje i vrijeđanje žrtve agresije i genocida od strane onih koji baštine presuđene ratne zločince za agresije i udružene zločinačke poduhvate, koji su mislili da imaju pravo rušiti, paliti, silovati, ubijati, zakopavati u grobnice, su najozbiljnija prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

Pozivamo Visokog predstavnika da upotrebom bonskih ovlasti spriječi kontinuirano vrijeđanje žrtava agresije i genocida, da spriječi nastavljanje mržnje prema potomcima žrtava i da na kraju konačno spriječi vrijeđanje svega islamskog u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *