Asim Kurjak: Sebija Izetbegović nije bila na završnom ispitu. Ko gubi, ima pravo da se ljuti

Published On 8. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Akademik prof. dr. Asim Kurjak gostujući na TVSA sinoć govorio je o poništenju zvanja magistra Sebije Izetbegović. Kurjak se osvrnuo na odluku Senata Univerziteta u Sarajevu, ali je komentirao i reakciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Asim Kurjak: Samo sam rekao istinu

Na pitanje voditeljice da li indeks može biti dokaz zvanja i titule, dr. Kurjak navodi:

“Ne može. To je dokaz da je neko upisao određeni studij. Postoje dvije vrste dokumentacije, indeks sa potpisima profesora i ocjenama te zapisnik koji obligatno mora ići u arhivu fakulteta. Završni ispit je bio kod mene. To prezime meni nije poznato. Ja sam želio reći samo istinu. Dokumentacija je tražena nakon moje izjave, od dekana fakulteta u Zagrebu, rektora, ministarstva znanosti. Svi redom su odgovorili na isti način, ta kolegica nije bila na studiju” kazao je prof. dr. Kurjak o dešavanjima koje je izazvala njegova izjava.

Između ostalog, kazao je kako on nije prvi koji je ukazivao na sumnju akademskog zvanja. Na pitanje smatra li da se titula specijalizacije treba provjeriti, doktor je kazao:

“Niti sam ja prvi niti sam se htio kititi tuđim perjem. Prije mene javnost su na to upozoravale stotine ljekara. Ja sam pitan da li je Sebija Izetbegović završila specijalizaciju. Moj odgovor je bio samo jedan, a to je da nije. Imati indeks i upisati studij, nikako ne znači završiti ga. Nije došlo do završetka. Dokumentacija je tražena nakon moje izjave. Svi su redom su odgovorili isto. Sve je bilo vrlo sumnjivo. I to je dokazano na posljednjoj sjednici Senata”, kazao je za TVSA.

Etika je iznad prava

Sebija Izetbegović je kazala kako će pokrenuti krivičnu prijavu protiv rektora Rifata Škrijelja. Kurjak smatra da je to njena tipična reakcija.

“Godinu dana se uz pomoć politike ovako ponaša. Umjesto da je shvatila da se neke stvari ne mogu ovako braniti. To što će ona tužiti ne znači ništa. Ocjena njenog delikta ima dvije dimenzije. Jedna je pravna. Druga ocjena je etična. Etika je iznad prava. Tužba ništa neće donijeti, osim da će okriviti pogrešne ljude. Senat je sve radio kako treba. Odluka je ispravna”, kazao je Kurjak.

Na kraju razgovora kazao je koliko će ovo sve imati posljedice na studente, ali i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

“Šteta je velika. Međutim, šteta bi bila puno veća da se sve ovo nije otkrilo. Senat je predstavnik autonomne institucije. Senat je donio odluku koju niko ne može osporiti. Tužiti može svako. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Mogu samo da kažem da mislim da u svemu ovome studenti neće ništa izgubiti. Klinički centar nosi jednu veliku ljagu na sebe. KCUS nosi veliku odgovornost u svemu ovome. Svakako, Bakir Izetbegović je pod snažnim utjecajem svoje supruge. Mada, možda nije znao za sve grijehe supruge”, kazao je Kurjak.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *