Rijad Zaid: Slučaj Sebije Izetbegović je paradigma tranzicijskih ili diktatorskih država u kojima je samo nebo granica

Published On 11. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Prije nekoliko dana Sebiji Izetbegović je i zvanično poništeno akademsko zvanje magistrice medicinskih nauka. Senat Univerziteta u Sarajevu održao je vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana diploma generalne direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Postavlja se pitanje da li će Ljekarska komora pokrenuti određene procedure u ovom slučaju. Upravo na ovu temu za Raport je govorio Rifat Rijad Zaid, predsjednik Ljekarske komore KS.

Ljekarska komora KS nema pravo da daje titule

Kaže da Ljekarska komora KS u ovom slučaju nema nikakve nadležnosti.

“Ljekarska komora je usko vezana za status licenciranog doktora medicine. Dakle, licenca omogućava bavljenje svojim osnovnim poslom, ljekarskom strukom.

Što se tiče akademskih titula, sa tim Ljekarska komora nema ništa. Dakle, bilo da je riječ o magistarskom, doktorskom studiju ili predavanje na univerzitetima… Jednostavno sa tim nemamo veze. Koliko sam upoznat, doktorici Sebiji Izetbegović je jedino neupitna diploma Medicinskog fakulteta. Prema izvještajima sve ostalo je upitno”, kazao je Zaid za Raport.

Ranije iz Ljekarske komore KS je pojašnjeno da se u dva slučaja može oduzeti licenca. I to kada ljekar obavlja dopunski rad protivno važećim zakonskim propisima te ukoliko postoji odluka suda o zabrani obavljanja ljekarske profesije.

“Ljekarska komora KS nema pravo da daje titule. To je dužnost i pravo akademske zajednice. Ljekarska komora je u prethodnom periodu pokušavala da oduzima licence i na neki način degradira neke od uglednih članova Ljekarske komore. Nadam se uskoro da će i ta praksa nestati. Na sreću, nemamo veze sa slučajem Sebije Izetbegović”, kazao je Zaid.

Zaživjela diktatura

Između ostalo, Rifat Rijad Zaid u razgovoru za naš portal osvrnuo se na cijeli slučaj u vezi Sebije Izetbegović te posljednju odluku Senata.

“Vezano za sam slučaj mogu da kažem da je to jedna od paradigmi tranzicijskih država. Jednostavno to je sklonost pojedinaca u tranzicijskim zemljama ili zemljama gdje je diktatura zaživjela ili pokušava da zaživi. Želi se da se stekne dojam da je sa pozicije moći sve ostvarivo i da je nebo granica, pa čak i kada su stvari u najmanju ruku sumnjive.

Imamo jasan stav akademske zajednice, tačnije Univerziteta u Sarajevu. Bitno je napomenuti da je on jedini mjerodavan da nekog proglasi vanrednim, redovnim profesorom ili magistrom i doktorom nauka. Oni su prije nekoliko dana iznijeli svoj jasan stav da je u pitanju nešto što nema validnost kada je riječ o dodiplomskom studiju Sebije Izetbegović. Konačni stav će vjerovatno zauzeti Sud. Međutim, do odluke Suda na nama je da uvažavamo stav Univerziteta u Sarajevu”, zaključio je Zaid za Raport.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *