Došli su po novinare

Published On 11. March 2023. | By saliha | Vijesti

Nezapamćeni udar na slobodu izražavanja i pokušaj ušutkivanja medija

Piše: Alen Bajramovic

Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunista. Zatim su došli po Jevreje, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrej. Zatim su došli po sindikaliste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalista. Zatim su došli po katolike, a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant. Zatim su došli po mene, a do tada više nije bilo nikoga da se pobuni.

Poznati stihovi pastora Martina Nimelera (Niemöller), napisani nakon Drugog svjetskog rata, prožeti su ličnim iskustvima iz perioda uspona nacizma, a citiraju se i danas u situacijama kad naivno i pasivno promatramo svaku vrstu zuluma, nadajući se da će baš, eto, nas nekako zaobići.

Novinari i neovisni mediji u RS, a indirektno i u cijeloj BiH, mogli bi se naći na udaru strogih zakonskih propisa o kojima će NSRS raspravljati na sjednici 14. marta. Ako ponuđena rješenja budu usvojena, upozoravaju kolege iz Banje Luke, vijesti će se naći pod lupom tužilaštva, a sve što se ocijeni kao kleveta ili uvreda, na udaru novčanih kazni. Nekoliko tužbi medije će dovesti do bankrota, a novinare u situaciju da prodaju kuću i imovinu, ili idu u zatvor, ili jednostavno – da prestanu pisati i govoriti.

Za sada se nezapamćeni udar na slobodu izražavanja i pokušaj ušutkivanja medija tek povremeno spomene u javnosti iako će se izmjene Krivičnog zakona moći primijeniti na svakoga i sve što, kroz kritiku i protest, nekoga može uvrijediti.

Najprije su ušutkali borce, radnike i penzionere, boračka i druga udruženja i sindikate, sada su došli po medije, a ja se nisam pobunio. Onda su došli i po građane, ali nije više bilo nikoga da barem piše o tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *