Zašto Bećirović ne pokreće smjenu Faruka Kapidžića?

Published On 11. March 2023. | By saliha | Vijesti

I dok su vladajuće stranke u Kantonu Sarajevo složne u tome da je on smetnja razvoju i gradnji, na smjenu SDA-ovog Faruka Kapidžića iz Komisije za nacionalne spomenike BiH čini se još će pričekati.

Kapidžić, koji je zastupnik u Skupštini KS, u Komisiju za zaštitu nacionalnih spomenika došao je preporukom Bakira Izetbegovića koji je inače oduševljen Kapidžićem.

Njegovom dolaskom, gradnja u Kantonu Sarajevo je stalo.

Navodno je sve krenulo prije dvije godine kada je Komisija na čelu sa Kapidžićem proglasila historijski urbani krajolik Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Taj krajolik obuhvatio je faktički pola grada i to onog centralnog, atraktivnog. I za svaku gradnu potrebna je dozvola kadrova HDZ-a i SNSD-a. Bar je tako govorio Elmedin Konaković svojevremeno.

Kasnije je Kapidžić stopirao izgradnju manjeg trga u Općini Centar, a problem stvara i kod aktuelnog urušavanja zgrade u centru Sarajeva.

S obzirom na to da je teško očekivati da će Željko Komšić pokrenuti i tražiti smjenu Izetbegovićevog miljenika Kapidžića, pitanje je zašto to ne radi Denis Bećirović.

On je u Predsjedništvo ušao upravo uz podršku stranaka koje čine vlast u KS.

Prema informacijama koje smo dobili iz njegovog kabineta, tema članova Komisije niti je spominjana niti je trenutno u planu da se o njoj govori.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *