Jača imunitet i kontrolira šećer: Ovo voće je omiljeno i Kate Middleton

Published On 12. March 2023. | By saliha | Magazin

Goji bobice porijeklom su iz Kine gdje se tradicionalno konzumiraju u juhama i čajevima, a mogu se dodavati u smoothieje, granolu i žitarice. Riječ je o plodu grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom biljkom i koriste u prehrani više od tri hiljade godina. Goji bobice nalikuju na grožđice, najčešće se jedu sušene i imaju slatko-kiseli okus, a obožava ih jesti i Kate Middleton za međubrok.

Toliko su hranjive da su dobile epitet ‘superhrane’, a nutricionisti su otkrili koje su to njihove zdravstvene prednosti i zašto su toliko dobre za naš organizam.

Sadrže karotenoide dobre za zdravlje očiju

Ovo voće ima puno luteina i zeaksantina, od kojih su oba karotenoidi, a oni se bore protiv oksidativnog stresa i upala koje mogu uključivati i oštećenja oka. Studija iz 2021. godine objavljena u časopisu ‘Nutrients’ otkrila je da odrasli koji redovno jedu goji bobice imaju manji rizik od makularne degeneracije povezane sa starošću što je glavni uzrok sljepila.

Bogate su antioksidansima poput vitamina C i E

Goji bobice sadrže antioksidanse kao što su vitamin C, vitamin E i likopen. Stručnjaci kažu da sadrže više antioksidansa od drugog voća, a to je važno jer su oni ključni u borbi protiv slobodnih radikala (kemijskih reakcija) ili nestabilnih molekula koje se mogu nakupiti u ćelijama zbog pušenja cigareta, stresa i još mnogo toga.

S vremenom, visok nivo slobodnih radikala mogu dovesti do hroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak ili dijabetes tipa 2, ali konzumiranje puno antioksidansa (iz goji bobica ili na neki drugi način) može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

Sadrže vlakna potrebna za zdravu probavu

Voće je općenito jedan od najboljih izvora vlakana pa ni goji bobice nisu izuzetak. Samo pet žlica sušenih goji bobica sadrži skoro 4 grama vlakana što je više od onoga što se nalazi u jednoj šalici jagoda. Zbog toga će imati odličan učinak na vašu probavu.

Mogu pomoći u kontroliranju nivoa šećera u krvi

Jedna mala studija je otkrila da polisaharidi, koji su vrsta ugljikohidrata, u goji bobicama smanjuju glukozu u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Također je utvrđeno da polisaharidi goji bobica povećavaju indeks inzulina ili stimulaciju proizvodnje inzulina.

Ovo je ključno jer je inzulin hormon koji pomaže tijelu upravljati šećerom u krvi. Studije rađene na životinjama su također otkrile da goji bobice imaju efekt na snižavanje glukoze kod štakora i miševa, ali je i dalje potrebno napraviti više istraživanja na ljudima.

Imaju hranjive tvari koje jačaju imunitet, poput vitamina C

Goji bobice su bogate vitaminima, mineralima i fitokemikalijama s antioksidativnim i protuupalnim osobinama koji se bore protiv slobodnih radikala i jačaju imunološki sistem. Ovo uključuje hranjive tvari poput vitamina C i cinka od kojih su oba potrebna za ključne ćelijske puteve uključene u imunitet.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *