Prvi SDA-ovac priznao da idu u blokadu pa poručio Amerikancima: Gospodo, mi igramo na domaćem terenu!

Published On 12. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

To da će Sjedinjene Američke Države upotrijebiti sve svoje alate koje ima na raspolaganju da spriječi blokadu vlasti u FBiH nikako se nije svidjelo SDA-ovcima.

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy prije nekoliko dana je najavio da će SAD učiniti sve da vlast u FBiH ne bude blokirana. I pri tome će, kako je rekao, koristiti sve raspoložive alate.

“Imamo mi mehanizme da spriječimo blokadu”, rekao je Murphy.

I ta izjava se nikako ne sviđa SDA-ovcima koji već provode blokadu formiranja vlasti u kojoj nema mjesta za njih.

A da bude prvi koji će odgovoriti američkom ambasadoru potrudio se Muamer Zukić, delegat u Domu naroda FBiH.

On već duže vrijeme ‘iskače’ sa radikalnim objavama koje stranka zvanično ne može provući kroz svoje kanale. Ali se ne ograđuje ni od njegovih.

Zukić tako najavljuje da će SDA provesti ‘blokadu blokiranja Bošnjaka’. Time ujedno prvi od SDA-ovac priznao da SDA provodi zaista blokadu.

“Udružili se razni, strani i domaći faktori, da BLOKIRAJU Bošnjake. BLOKIRAJU naše pravo da budemo politički narod. Naše pravo da donosimo odluke u svojoj zemlji.

Bošnjaci su prvo BLOKIRANI u RS i tu se više ne pitamo. BLOKIRANI su u kantonima s hrvatskom većinom i tu se ne pitamo. BLOKIRANI su na nivou države, pa sad odluke u državnom Domu naroda donose nebošnjaci i samo jedan Bošnjak – znači ni tu se ne pitamo. BLOKIRAJU se polahko i po kantonima.

Treba ih sad BLOKIRATI i na nivou FBiH, na način da se bošnjačka većina preglasava, pa da se ni tu ne pitamo. Naravno biće tu i tamo po neki Bošnjak koji će se nešto pitati. Kao što ima Bošnjaka pojedinaca koji se pitaju i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji… Ali to nas ne čini političkim narodom, niti ozbiljnim državnim faktorom”, piše Zukić.

Dakle, Zukić kao ni ostali SDA-ovci, ne priznaju Bošnjake koji nisu u SDA. To što srozala Bošnjake u RS raznim salkićima i ramićima Zukić ne spominje.

No, zato smatra ima rješenje za to što ih neko pokušava zaustaviti u blokadi Federacije BiH.

“Na putu BLOKIRANJA Bošnjaka ima jedna kontrablokada u formi potpredsjednika Federacije iz bošnjačkog naroda (Refik Lendo). I sad im je to problem. Sad nas kritiziraju. Kako se usuđujemo da blokiramo njihov pokušaj BLOKIRANJA Bošnjaka?! I oni će, kažu, upotrijebiti ‘mehanizme’ protiv onih koji blokiraju njihov pokušaj naše BLOKADE.

Gospodo, DA! Lendo je OBAVEZAN blokirati vaš put blokiranja našeg naroda! A imamo i mi svoje mehanizme. Ipak, igramo na domaćem terenu”, naveo je Zukić očito odgovarajući Murphyju.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *