Ima li spasa FK Sarajevo? Najavljivali jedno, rade potpuno drugo

Published On 14. March 2023. | By saliha | Sport

Novi šef stručnog štaba FK Sarajevo Mirza Varešanović na predstavljanju u prostorijama kluba istakao je da garantuje da će ”ostvariti dobar rezultat”.

Ajla Alimanović, direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo, rekla je kako su čelni ljudi tima sa Koševa obavili razgovore sa više kandidata prije nego su donijeli odluku da imenuju Varešanovića za šefa stručnog štaba prvog tima.

FK Sarajevo: Varešanović najbolji izbor

”Nakon razgovora sa kandidatima zaključili smo da Mirza Varešanović može najviše doprinijeti trenutnim ciljevima i strategiji kluba. To je da budemo najbolji i najorganizovaniji klub u Bosni i Hercegovini te da se borimo za vrh tabele i razvijamo talente”, rekla je Alimanović, dodavši:

”Varešanović ima ljubav, privrženost i emociju klubu i to je ono što nam u ovom trenutku najviše treba.”

Varešanović se najprije zahvalio predstavnicima FK Sarajevo na ukazanom povjerenju te rekao kako mu je drago što se nakon 12 godina vratio u klub.

”Cilj je Evropa i od toga nećemo odustati bez obzira na stanje na tabeli. Imamo najbolje uslove u Bosni i Hercegovini i garantujem da ćemo ostvariti dobar rezultat. Niko nema više želje od mene da uspijemo”, rekao je Varešanović.

Poručio je da u zimskoj pauzi Sarajevo ”neće dovoditi previše pojačanja”, već ”igrače na pojedinim pozicijama koje nedostaju, prvenstveno napadača”.

”Fokus će bit na igrače iz Akademije i prilika za mlade. Ovo je razvojna liga i moraju imati priliku da igraju”, smatra Varešanović.

Ovo iznad bio je agencijski izvještaj (AA) od 13. decembra 2022. na predstavljanju Mirze Varešanovića kao novog šefa stručnog štaba FK Sarajevo.

Tačno tri mjeseca kasnije, većina stvari izgleda potpuno obratno od onoga što je najavljeno!

Krenimo redom:

“Borimo se za vrh tabele i razvijamo talente”, rekla je Alimanović.

U ovom momentu, zaostatak Sarajeva za klubovima koji su na mjestima koja vode u evropska takmičenja je značajan. Vodeći Zrinjski bježi bordo ekipi ogromna 22 boda. Široki Brijeg i Borac po 10.

Ta tri mjesta vode u Evropu.

Četvrtu poziciju, koja bi također mogla značiti izlazak na evropsku scenu, u ovisnosti od raspleta u Kupu BiH, zauzima gradski rival Željezničar sa sedam bodova viška. Ispred Sarajeva je čak i Velež, sa 33 boda.

Tek poslije njih slijedi Sarajevo, sa 29 bodova iz 22 meča. Ima i negativnu gol-razliku (25:29). A oni najpesimističniji ukazat će na činjenicu da od zone ispadanja ekipu s Koševa dijeli samo sedam bodova… Do kraja sezone je još 11 kola.

Sve to ukazuje i na to koliko je ispunjeno od “garancija u dobar rezultat”.

Četiri meča, jedna pobjeda

Istina, uzorak nije pretjerano veliki (4 utakmice).

No, podatak da je bordo klub pod Varešanovićem dobio samo jednu utakmicu (Široki Brijeg) uz dva poraza (Zrinjski, Velež) i jedan remi (Željezničar), može biti dobar pokazatelj čemu se (ne)mogu nadati na Koševu…

I sve uz devet zvučnih pojačanja! Toliko o tome da “u zimskoj pauzi Sarajevo neće dovoditi previše pojačanja i da će fokus biti na igrače iz Akademije”.

Vrijeme će pokazati koliko su ove najave s Koševa bile samo ono što bi navijači voljeli čuti, a koliko su istinski u njih vjerovali ono koji su ih izgovarali.

A neki kažu da bi možda rješenje bilo slati potpuno suprotne poruke od ovih. Možda upali…

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *