POSJETILA BANJU LUKU Duška Jurišić o kriminalizaciji klevete u RS: Zbog riječi u zatvor

Published On 14. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Kazne su enormne i mnogi ih neće platiti pa će pristajati na konverziju u vidu zatvorske kazne, poručila je Jurišić

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić danas je boravila u Banjoj Luci gdje se sastala sa potpredsjednikom Narodne skupštine RS Mirsadom Duratovićem, zastupnicima Sašom Grbićem i Andreom Gajić, predstavnicima novinarske zajednice i Transparency Internationala.

Povod posjete je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta na način da se, po svim kritičarima ovog zakona, ozbiljno ugrožava sloboda govora.

Uvođenje verbalnog delikta

Jurišić se s takvim konstatacijama složila.

– Ovo je sasvim sigurno uvođenje verbalnog delikta i to kao krivičnog djela ne samo za jedan entitet, nego za sve građane BiH, koji će u svakodnevnom životu imati ozbiljne posljedice. Dovoljna je riječ koju će neko doživjeti kao uvredu, pa da budete pozvani u policiju i u tužilaštvo na saslušanje. Kazne su enormne i mnogi ih neće platiti pa će pristajati na konverziju u vidu zatvorske kazne – poručila je Jurišić.

Povlačenje s dnevnog reda

Dodala je da je to jedan od razloga zbog kojeg traži njegovo povlačenje s dnevnog reda NSRS-a.

– Drugi razlog je proceduralne prirodeMinistarstvo pravde RS, na zvaničnoj web stranici objavilo je različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS. U samom Prednacrtu nisu bila objavljena krivična djela protiv časti i ugleda te se u javnoj raspravi na njih nije ni moglo reagovati. Ta krivična djela pojavljuju se u Nacrtu s konstatacijom Ministarstva pravde da na tekst nije bilo primjedbi. Stoga se usvajanje ovih izmjena i dopuna mora vratiti na početak kako bi se javnosti omogućilo učešće u njihovom kreiranju – kazala je Jurišić.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *