Amerika je potvrdila da je BH Telecom pretvoren u stranačku prćiju SDA

Published On 17. March 2023. | By saliha | Vijesti

Sudeći prema informacijama koje su objavile Sjedinjene Američke Države, BH Telecom, odnosno njegova uprava, ušli su u ozbiljna krivična djela i to zbog SDA.

Iako prilično devestirana, javna kompanija BH Telecom i dalje je jedna od najprofitabilnijih u državi.

Nedavni podaci koje je objavila upravo kompanija govore da je BH Telecom prošle godine povećao svoj prihod.

BH Telecom je prošle godine ostvario ukupne prihode od oko 510 miliona KM. To je za oko 40 miliona maraka više nego godinu ranije.

I ovim milionima već godinama upravljaju kadrovi SDA. Trenutno je direktor Sedin Kahriman, inače šef Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Dva puta na crnoj listi zbog SDA-ovaca

Prije njega, to je bio Mirsad Zaimović, također kadar SDA.

Telecom godinama važi za kompaniju koja ustvari služi za pumpanje finanijskih fondova SDA, posebno u vrijeme predizborne kampanje.

Pored toga, poznato je da BH Telecom izdašno finansira medije naklonjene ili čak nastale od novca iz crnih fondova stranke Bakira Izetbegovića.

BH Telecom finansirao je brojne projekte koji su na neki način povezani sa SDA, kao i prijatelje muzičare djece SDA-ovaca.

No, ono što je zabrinjavajuće jeste to da se ova javna kompanija već drugi put navodi u obrazloženjima za sankcije SDA-ovcima. A ti navodi su krajnje uznemirujući.

No, krenimo redom.

BH Telecom se prvi put spominje kada State Department na crnu listu stavlja SDA-ovog čovjeka za sve – Asima Sarajlića.

Narušavan integritet kompanije

“Sarajlić je zloupotrijebio svoj položaj vezano za BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično uzimao novac od kandidata za posao, i inače je vršio utjecaj na proces zapošljavanja.

U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučivao kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije”, saopćili su tad iz američkog Ministarstva finansija i trezora.

Naravno, BH Telecom, pod vodstvom Kahrimana, te navode je demantirao te su zatražili dokaze od SAD.

Raport je tad kontaktirao i Mirsada Zaimovića. Pitali smo ga li je Asim Sarajlić preko njega uhljebljivao ljude u BH Telecom.

“Odgovorno tvrdim da se niti jedno zaposlenje nije desilo u mom mandatu na koje je Asim Sarajlić, na bilo koji način, utjecao”, rekao je Zaimović za Raport.

Šokantnije, skandaloznije i uznemirujuće spominjanje BH Telecoma desilo se jučer, kada je na crnoj listi završio Osman Mehmedagić Osmica.

“U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić Osmica zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telecom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA”, navodi se.

Ozbiljno krivično djelo

Naravno, i ove navode je BH Telecom negirao tvrdeći da se prisluškivanja rade i isključivo po zakonu.

Zakon, naime, predviđa da za sve posebne istražne radnje OSA mora pribaviti odobrenje Suda BiH.

S obzirom na to da se u obrazloženju navodi zloupotreba, SAD očito imaju informaciju da Osmica nije imao nikakve sudske odluke.

Osim Mehmedagića, time su se u domen ozbiljnog krivičnog djela uvukli i članovi Uprave BH Telecoma.

Kao kompanija koja se bavi telekomunikacijama, BH Telecom je dužan čuvati privatnost podataka svih svojih korisnika sve dok Sud BiH ne potvrdi da postoje indicije koje govore da neko krši zakon i da postoji potreba prisluškivanja ili izuzimanja informacija o komunikacijama.

Time se postavlja pitanje sigurnosti korisnika, koji, iako ne rade ništa mimo zakona, ne žele da njihovi podaci ‘cure’ u pogrešne ruke. Sve bi moglo na kraju rezultirati masovnim otkazima pretplatnika ove kompanije u korist konkurencije.

Zanimljivo, danas je šef odjela State Departmenta James O’Brien jasno kazao da se odluke o sankcijama ne donose preko noći. Rekao je da veliki broj ljudi radi na istragama i prikupljanu podataka na osnovu kojih se onda donose odluke.

A, poznato je da SAD imaju najmoćnije obavještajne službe, pa bi bilo suludo sumnjati u kvalitet i istinitost tih podataka.

Ustvari, to bi trebao biti motiv Tužilaštvu BiH da što prije počne s provjerama. Posebno što se već pojavljuju informacije o tome da se unutar BH Telecoma uništava određena dokumentacija.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *