Duška Jurišić o otkazivanju Bh. povorke ponosa: Lešinari u zaštiti “tradicionalnih” vrijednosti

Published On 19. March 2023. | By saliha | Vijesti

Bh. povorka ponosa trebala je biti održana danas u Banjoj Luci. Međutim, Policijska uprava u tom gradu donijela je Rješenje o zabrani održavanja skupa.

Tim povodom reagovala je Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, objavila je Naša stranka.

Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih

„Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih, marginaliziranih grupa u svim društvima. Zabrana javnog okupljanja Bh. povorke ponosa u Banja Luci pokazuje da je stanje lošije u odnosu na prošlu, 2022.godinu, kada su održali skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Ova činjenica bar djelimično demantuje tvrdnje gradonačelnika Banja Luke da se u njegovom mandatu ‘ovakvi skupovi’ neće održavati u Banjoj Luci.

Protivljenje predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banje Luke glavni su razlozi što današnji skup nije održan. Međutim, činjenica je da je Povorka ponosa do sada održavana jedino u Sarajevu uz veliko policijsko obezbjeđenje, ali i otvoreno protivljenje najviših zvaničnika pojedinih desničarskih političkih partija, te prikriveno protivljenje dijela civilnog društva.

Iskustva održavanja Povorke ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju nešto puno značajnije – nastojanja pojedinih veoma bitnih lidera, uključujući i vjerske autoritete, da uprkos ličnom i kolektivnom neprihvatanju drugačijeg, pokažu visok stepen tolerancije.

Politička odluka vlasti sa sjedištem u Banja Luci mogla bi dati još jedan argument mnogobrojnim učesnicima u donošenju odluka ‘do kada će samo Sarajevo pokazivati toleranciju i želju da živimo sa drugima i drugačijima’.

Duška Jurišić: Provesti istragu

Nisu dovoljni izrazi žaljenja što u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine ne postoji ni tolerancija ni želja ni namjera za poštivanje prava manjinskih grupa, u ovom slučaju LGBTIQ populacije.

Objašnjenja kako Povorka ponosa ‘nije u duhu naroda’ kojem neko pripada, ne samo da su neprihvatljiva, nego su i netačna, što pokazuju povorke u Zagrebu, Splitu, Podgorici, Beogradu, itd.

Za početak je potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banja Luci.

Borba za ljudska prava najteža je i najdugoročnija zadaća. U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina je, nakon zabrane održavanja aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, napravila korak nazad, pa su samim tim budući izazovi veći, a test za to će biti najavljeni Pride 24.6.2023. u Sarajevu“, navela je Duška Jurišić.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *