OHR osudio sramni napad u Banjoj Luci: Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim građanima

Published On 19. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Užasna dešavanja u Banjoj Luci, gdje su sinoć napadnuti aktivisti nevladinih organizacija, naišla je i na osudu međunarodnih organizacija i institucija. Danas se oglasio i OHR i osudio sramni napad.

“OHR najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banjaluci. Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima”, poručili su na Twitteru iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Podsjetimo, huligani su sinoć napali aktiviste “BH Povorke ponosa” u Banjalučkom naselju Obilićevo. Na društvenim mrežama šire se snimci ljudi obučenih u crno koji skandiraju protiv pripadnika LGBT populacije. Na Twitteru je objavljen snimak velikog broja huligana koji skandiraju Kraljevina Srbija pored transparenta na kojem je pisalo: “Banja Luka neće pedere”.

Banja Luka je bila u subotu u centru pažnje i prije napada na nevladine aktiviste.

Povod je bila odluka tamošnje policije da izda rješenje kojim se zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banje Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci.

Policijska zabrana došla je nakon javnih pritisaka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

Žestok u istupu bio je i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, inače Banjalučanin.

“Odluka vlasti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava.

Napad huligana večeras u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca. Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počionioci otkriju i uhapse”, naveo je Mijatović.

On je u objavi na Facebooku naglasio da “nisu problem LGBT aktivisti, već pederi na vlasti”.

raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *