Izvire gomila nelogičnosti sa Sebijinom dokumentacijom. Šta ona u međuvremenu pokušava?

Published On 19. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je zvanje direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović za magistra nauka. Odluka je donesena nakon što je Senat usvojio analizu Komisije koja je prikupila dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović s posebnim osvrtom na njen postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu.

Senat je ocijenio da “nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu”. Odluku Senata treba provesti Medicinski fakultet. Komisija nije mogla potvrditi da je Izetbegović dio ispita položila na postdiplomskom studiju u Zagrebu, te da su joj ti ispiti priznati u Sarajevu gdje je nastavila studij.

“Ja sam kao rektor odlučio da dam kratko saopćenje. Odluka koju ću vam pročitati glasi: na osnovu člana 61 Zakona o visokom obrazovanju, Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof. dr. Sebije Izetbegović od 23. februara na 34. vanrednoj sjednici održanoj danas usvojio analizu komisije.

Šta radi Izetbegović

Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojim se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Izetbegović Sebija koja je odbranila magistarsku tezu i time stekla naučni stepen magistra, jer nije ispunila sve obaveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi. Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija”, kazao je tada Škrijelj.

Sebija Izetbegović danima se trudi dokazati kako je njena diploma uredno stečena te kako Senat nema pravo da joj oduzme zvanje. Osim oglašavanja na društvenim mrežama, pojavljivanja u medijima, Izetbegović je podnijela i tužbu protiv UNSA-e, o čemu je Raport pisao.

Međutim, i dalje je mnogo nelogičnosti kada je u pitanju magistarska diploma supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Mnogo je i pitanja na koja još nema odgovora.

Nedavno je Sebija Izetbegović u studiju TV Hayat mahala indeksima i tvrdila kako je sve položila i kako je sve ovjereno. Ipak, prema nalazu inspekcije iz novembra prošle godine, u dosjeu Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nađena su dva lista papira na kojima je ručno napisano/pobrojano 10 ispita s ocjenama iz ovjerene kopije indeksa. Inspekcija je zaključila kako se ne radi o dokumentu u formi rješenja ili odluke.

Gomila nelogičnosti

Sebija nikada nije odgovorila na pitanje zašto su ocjene prepisane iz kopije indeksa, a ne iz originala.

Također, ona kontinuirano govori o svom stručnom dosjeu na KCUS-u, te je u medije plasirala svoja različita stručna dostignuća. To nikako nije isto kao i naučni napredak, koji je vezan za formalno obrazovanje.

Još je jedna činjenica vrlo zanimljiva. Sebija Izetbegović diplomirala je 17. aprila 1989. godine, a navodi da je dobila specijalizaciju 01. marta 1990. godine. Naime, u to vrijeme specijalizacija se mogla dobiti dvije godine od položenog državnog ispita, a državni se polagao godinu dana od zaposlenja ili čak volontiranja. Dakle, da se zaposlila 18. aprila, dan nakon diplomiranja državni ispit je mogla polagati tek nakon 18. aprila 1990.godine. I onda je trebalo da prođe dvije godine od položenog državnog ispita. A prema njenim navodima, specijalizaciju je dobila 1. marta 1990., kada ni teorijski nije mogla polagati državni ispit.

Nalazi Komisije

Zatim, postdiplomski studij, prema tada važećim propisima, mogao se upisati odmah nakon završenog fakulteta sa prosjekom 8 i iznad 8. Oni sa nižim prosjekom, a Sebija Izetbegović je imala prosjek 7,38, nisu nikada mogli biti asistenti ali su mogli upisati postdiplomski nakon dvije godine od diplomiranja.

Sebija Izetbegović kaže da je upisala postdiplomski studij 1990. godine, a prema propisima, nije ga mogla upisati prije aprila 1991., odnosno oktobra 1991. godine kad počinje akademska godine.

Direktorica KCUS-a nije pojasnila ni neke nalaze Komisije koju je formirao Senat. Naime, u indeksu Sebije Izetbegović na kraju liste gdje se govori o Ispravi na temelju koje je izvršen upis, dopisano je plavom, drugačijom olovkom.

„Tu se tvrdi da je diplomirala 1988., a ona je diplomirala 17. 4. 1989. Malo je čudno da prof. dr. Sebija Izetbegović ne zna kada je diplomirala! Očito je neko drugi upisao podatak na temelju koje je isprave izvršen upis“, zaključila je Komisija.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *