Mehmedović za Raport: SDA mora preispitati svoju politiku. Neko stranku svjesno gura u sukob sa Amerikom

Published On 22. March 2023. | By saliha | Vijesti

Nakon nekoliko turbulentnih sedmica, glavni odbor SDA je održao sjednicu. Očekivalo se da će visoki zvaničnici u SDA raspravljati o aktuelnim političkim temama i problemima.

No, prema svemu sudeći situacija je bila potpuno drugačija. Sami vrh SDA se bavio problemima Osmana Mehmedagića i Sebije Izetbegović.

A nezadovoljstvo tokom sjednice Glavnog odbora iskazao je za Raport i Šemsudin Mehmedović, zastupnik ove stranke u Parlamentu BiH.

Vrlo teško pitanje

Mehmedović je na naše pitanje kako komentira posljednju sjednicu glavnog odbora SDA, kratko kazao: “Vrlo je teško pitanje”.

Potom je nastavio:

“Mislim da je Glavni odbor održao formalnu sjednicu gdje dominirala rasprava o manje važnim pitanjima, gdje su teža ostavljena po strani. Glavni odbor se bavio temama koje ne zaslužuju da se njima bavimo u ovako teškoj političkoj situaciji u kojoj se nalazi BiH. Morale su se potpuno drugačije postaviti stvari. Uvodna rasprava predsjednika Bakira Izetbegovića trebala da se dotakne mnogo bitnijih stvari i pitanja”, kazao nam je Mehmedović.

On je prokomentirao i navode, prije svega Bakira Izetbegovića, da su se SAD okrenule protiv SDA.

“Neko svjesno gura SDA u sukob sa američkom adminstracijom. Da li je to rezultat sukoba na nivou relacije republikanci i demokrati po pitanju dominacije nad Balkanom ili su to u pitanju nepromišljeni potezi pojedinih dužnosnika SDA ostaje da vidimo.

U svakom slučaju mislim da je prije svega šteta za BiH mimoilaženje politika SDA i adminstracije SAD. Naravno, i šteta za budućnost SDA”, smatra Mehmedović.

Koji su ciljevi SDA?

Kada riječ o korupciji i kriminalu kako u državi, tako i u SDA, Mehmedović smatra da je vrijeme da ova partija preispita svoju politiku, ali i dugoročne ciljeve.

“Govorio sam i ranije o tome. Ne treba tražiti samo greške u drugima, nego treba i ‘počistiti stvari’ i ispred svoje kuće. Naravno, treba SDA preispitati politiku, ali i svoje dugoročne ciljeve.

Ne može se vezati kriminal i korupcija vezati za Stranku demokratske akcije, osim ako neko iz rukovodstva stranke svjesno podržava i štiti takva kadrovska rješenja. Onda to ne čini u moje ime, ne želim o tome da razmišljam. Svakako, kriminal i korupcija nije vezana samo za kadrove SDA.

Naprotiv, prije svega vezana je za kadrove SNSD-a i HDZ-a koji su u strateškom partnerstvu i jedni druge štite u svim ovim političkim turbulencijama.

SDA kao moja politička stranka mora mnogo radikalnije postaviti stvari kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala. O tome do sada nije ozbiljno razmišljala”, istaknuo je.

Između ostalog, kazao je kako niko ne smije biti zaštićen pred zakonom, pogotovo kada je riječ o koruptivnim aktivnostima.

Problem čitavog društva

“Mora odgovarati svako, pa makar se radilo o visokopozicioniranom političaru neke stranke. Agencija za provođenja zakona, tužilaštvo, sud moraju radikalnije postaviti stvari kada govorimo borbi protiv korupcije.

Nije to samo problem SDA, nego čitavog društva. Ne samo u BiH, nego i u svijetu. Očekujem da se zaista postave odgovorni svim dužnosnici prema zakonu”, kazao je.

Na kraju razgovora osvrnuli smo se na njegovo zastupničko pitanje o broju uposlenih i nacionalnoj strukturi službenika i uposlenika u 76 institucija BiH. U 41 državnoj instituciji 159 Bošnjaka manje nego što im pripada, Hrvati i Srbi su u prednosti.

“To je samo na osnovu pristiglih odgovora. Pola institucija nije odgovorilo. Na osnovnu pristiglih odgovora 159 manje je Bošnjaka zastupljeno nego što je to u propisu Dejtona.

To je jedna fabrika, jedan prirodni subjekt i gdje ljudi zarađuju plate na tome. Smatram da je to jedan veliki propust. Bez obzira ko je do sada pravio greške, taj odnos se sada mora popraviti”, zaključio je Mehmedović.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *