Vijeće roditelja KS reagovalo na odluku Skupštine o skraćenju časova: Niko nas nije konsultovao

Published On 30. March 2023. | By saliha | Vijesti

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama tokom ramazana. Odmah je reagovalo Vijeće roditelja KS poručivši da su već ranije komunicirali o ovom pitanju. Kako naovde tada su već zaključili su da grupni zahtjev za istim nije potreban jer svaki menadžment škole u saradnji sa školskim odborom može donijeti odluku o skraćenju nastave u skladu sa potrebama iskazanim u tom smjeru.

Vijeće roditelja KS uputilo kritike

Ujedno iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo ističu i to da ih niko nije konsultovao niti pri predlaganju, niti pri usvajanju navedene inicijative.

“Škole u kojima postoji samo prva smjena ili druga smjena traje do 18 sati nemaju realno potrebu za skraćenjem nastave, kao ni zavodi ni centri kojima je zakonski čas kraći u odnosu na škole. Također, mlađa djeca moraju boraviti u produženim boravcima jer roditelji u svim zanimanjima nemaju skraćen radni dan. Pored navedenih planovi psimenih ispitivanja sa početkom školske godine su planirani i potrebno je interes učenika posmatrati i u ovom smjeru”, istakli su iz Vijeća roditelja KS.

Odluka Skupštine KS

Potom su dodali:

“Molimo nadležno ministarstvo da u skladu sa usvojenom inicijativom, a o načinu provođenja iste, odluku donosi isključivo škola u saradnji sa Nastavničkim vijećem i školskim odborima u kojima i roditelji imaju svoga predstavnika. Na taj će se načinstav baze Vijeća roditelja KS i škole prenijeti vodeći računa o specifičnosti svake od njih”, naveli su iz Vijeća roditelja KS.

Podsjetimo, inicijativu za za skraćenje časova tokom ramazana predložio je zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić. Veliki broj zastupnika je glasao za ovu inicijativu.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *