Uvodi li vlast u Općini Hadžići novu cenzuru : Ovo nema ni kod Dodika u RS, ni u Sjevornoj Koreji, kazali  vijećnici iz opozicije

Published On 13. April 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Po novoj Odluci  o izmjenama i dopunama poslovnika  Općinskog vijeća Hadžići više se ne dozvoljava audio i video snimanje, a obavještavanja javnosti vršiti će Općinska služba putem zvanične web stranice. Hoće li biti istina samo ono što kaže nadležna služba načelnika Ejubovića

Mada se na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići raspravljalo o izvještaju o izvršenju Budžeta , Odluka o usvajanju završenog računa budžeta općine u 2022. godini i druga aktuelna pitanja, najviše bure   bilo je po Odluci  o izmjenama i dopunama poslovnika  Općinskog vijeća Hadžići, koja je, kako  su istakli  vijećnici iz opozicije, u suproptnosti sa statutom o radu Općinskog vijeća.

Po novoj odluci niko od vijećnika nema pravo audio i video snimanja, a sva objavještenja javnosti sa sjednice vijeća vršiti će nadležna općinska služba putem zvanične web stranice općine Hadžići.

SUPROTNO ZAKONU

Smanjuje se i minutaža vremena za raspravu,a po novoj odluci  reprika  sada može trajati najduže dvije minute, a na sjednici  vijećnik može postaviti samo jedno vijećničko pitanje.

-U stautu piše da su sjednice javne, a samo  u izuzetnim slučajevima može biti zatvorena za javnost.Da bi se sve ovo što danas predlažete usvojili morali  bi  prvo promjeniti Statut, jer ustav ,zakon i  statut o javnosti rada državnih instutucija    veći su  akti od vaše odluke.Po ovom što ste vi predložili  građani će imati samo jednu, vašu istinu, neće moći dobiti pravu informaciju, što je kršenje svih ljudskih prava i drugih zakonski akata.Ovo što vi raditi ne radi ni Dodik u RS, tamo se sjednice javno prenose, niti ovo ima  u Sjevernoj Koreji.Žalićemo se nadležnom ministarstvu za ljudska prava, obusmenima i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama, jer ovo  što  raditi je nečuveno , kazao je Mirsad Dupovac ( SDP).

NEĆETE NAS UŠUTKATI

Po riječima Admira Mujanovića još ranije vijećnici iz opozicije tražili su da nadležna služba  općine Hadžići sjednice prenosi  direktno ili da se naknadno snimak pusti putem općinske web stranice   ali to nije prihvaćeno.

-Vi hoćete da građani  imaju samo jednu, vašu istinu.Mi smo postavili  63 incijative građana, 15 vijećničkih pitanja, dok se SDA po ovome nije takoreći ni vidjela.Nećete nas zataškati, kazao je Mujanović.

Salko Japalak ( S BiH) istakao da se  u svim općinama KS  raspitavao da li ima bar  sličnih primjera poput ove odluke , i svi su se čudili da se tako nešto   našlo na dnevnom reda .

OVO NIGDJE NEMA

-U nekim općinama sjednice Općinskog vijeća javno se prenose  , nema zabrane korištenja mobitela audio i video snimanja. Očito ovdje hoće da nas zataškaju , da javnost ne sazna na što sve ukazujemo na sjednicama Općinskog vijeća, kazao je Japalak.

Zahvaljući glasovima trojice prelatača Odluka  o izmjenama i dopunama poslovnika  Općinskog vijeća Hadžići  usvojena je rezultatom 14:11.Iz  opozicije su najavaili da je neće poštovati, pa neka,  kako su kazali,  policija interveniše.

ZA IZGUBLJENE SPOROVE IZ BUŽETA PLAĆENO VIŠE OD 140.000 KM

I ovog puta većina vijećnika tražila je da se promjeni izvođač  za čišćenje snijega, a postavljena su i pitanje zašto je u pršloj godini općina izgubila sporove u iznosu više od 140.000 KM, što je plaćeno iz Budžeta , sredstvima građana.

Pohvale su upućene na račun KS, čijim se sredstvima gradili  putevi…

Bio najveći krtičar, tužio načelnika,danas veliki zaštitnik

 Zanimljivo je istaći  da su neki od preletača bili najveći kritičari rada načelnika općine,  poput sadašnjeg predsjedavajućeg Almina Bašića. Za njegov rad  preko društvenih mreža  najteže riječi izgovarao je upravo Bašić,  za to je čak  imao sukob sa načelnikom Ejubovićem . Sjećate se  vapaja Bašića po  društvenim mrežama „ Načelnik Ejubović napao dijete šehida“. Sa njim čak imao i sudski spor, a danas je  njegov najveći zaštitnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *