Zašto je važna brutalna i brza čistka SDA-ovih direktora? I DF-ovih

Published On 4. May 2023. | By saliha | Vijesti

Vlada Federacije BiH danas je održala prvu radnu sjednicu u novom sastavu i očekivano – bilo je govora o imenovanjima.

Premijer Nermin Nikšić kazao je da je Vlada FBiH donijela zaključak po kojem su obustavili sva imenovanja u proceduri te konkursne procedure.

Logičan je to potez jer je Vlada koju je vodio osuđeni Fadil Novalić do zadnjeg dana koristila to što je na položaju da uhljebljuje svoje kadrove javne kompanije prije nego što vrijeme istekne.

Novinari su Nikšića pitali kad će krenuti imenovanja njegove Vlade. Zanimljivo, Nikšić je faktički kazao da je Vlada dala džentlmensku ponodu trenutnim direktorima da podnesu ostavke i ne čekaju smjenu.

No, zašto je važno da Nikšićeva Vlada krene u beskompromisnu sječu SDA-ovih direktora u ključnim federalnim preduzećima?

Naravno, isto važi i za DF-ove direktore, no obzirom da je ova stranka često svoje pozicije davala SDA-ovcima – svodi se na isto.

U posljednih osam godina, SDA je javna preduzeća koristila kao alat za ispunjavanje stranačkih politika putem medija i uhljeba.

Na direktorske pozicije dolazilo se uglavnom čudnim trgovinama i sa stranačkim planom rada.

Poznato je da je šef Kantonalnog odbora SDA Sedin Kahriman i diretor BH Telecoma, što je mimo Statuta ove kompanije.

Kahriman je važio kao glavni operativac za pumpanje para u SDA-ove medije i to u milionskim ciframa.

Direktor BH Pošte, Mirsad Mujić radio je slično, a on je najpoznatiji po aferi ‘Pošta’. Naime, Mujić je tadašnjem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagići dao snimke iz poslovnica kako bi on utvrdio ko protiv njega podnosi krivične prijave.

Zanimljiv primjer Admira Andelije. On je direktor Elektroprivrede BiH koja također ima višemilionski budžet. Andelija je kadar SDA, a njega je za direktora Elektroprivrede imenovao DF i to na nagovor famoznog Hodže iz Živinica.

Jedan od direktora koji se spominju jeste i Elmedin Voloder koji je šef u Autocestama FBiH. Nikšić i Elmedin Konaković njega su optuživali da je ‘kupovao’ zastupnike što je on negirao. Tu je i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan, koji također ima na raspolaganju ogroman budžet.

Svi oni su kroz tendere i raspodjelu javnih poslova finansirali SDA-ove tajkune i medije, koji su potom taj novac ili njeg dio vraćali u kasu SDA, dok su dio koristili za propagandu.

Uporedo s tim, većina kompanija doživljavala je pad dobiti, što je možda najviše vidljivo na BH Telecomu koji je nekada bio najprofitabilnija kompanija u državi.

Zato je micanje direktora od ključne važnosti za novu vlast – prvo kako bi oni upravljali firmama, a drugo kako bi presjekla kanale finansiranja SDA i DF-a, što im je omogućavalo uhljebljivanje glasačke mašinerije i na kraju opstanak na vlasti.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *