Sjećanje na 8. maj u Srebrenici: Zločinci su zapalili 27 kuća u kojima je izgorjelo 12 ljudi

Published On 8. May 2023. | By saliha | Vijesti

U Srebrenici će danas biti obilježena 31. godišnjica od stravičnog zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U petak, 8. maja 1992. srpska paravojska je pred napuštanje grada počela krvavi pohod i na svirep način ubila je 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Liješće i Dobrak kod Skelana pored Drine.

Prema svjedočenjima, u Srebrenici je zapaljeno 27 kuća u kojima je izgorjelo 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada među kojima i cijela porodica Suljić, Muška, njen muž Huso i dvoje njihove maloljetne djece Nezir i Nisvet, te njihov rođak, maloljetni Sabir Cvrk. Živa je ostala samo njihova kćerkica Sanela.

Jeziva su sjećanja preživjelih, naročito onih koji su tragali za ostacima zvjerski ubijenih Srebreničana.

Tog 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice ubijeno je nekoliko starijih bračnih parova – Esed i Izeta Fazlić, Mehmed i Meva Salihović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić, dok je penzioner Redžep Redžepović ubijen pred bivšom samoposlugom u centru grada.

Zlostavljani su i mučeni, a zatim ubijeni Halid Hublić, Asim Redžić, Jakub Abdurahmanović, Salko Jusić, Avdo Dautbašić i Safet Kulaglić.

Za ove zločine još niko nije odgovarao.

Danas u 12 sati, uz učenje Fatihe, bit će položeno cvijeće ispred Bijele džamije u znak sjećanja na žrtve. Zatim će u Čaršijskoj i džamiji Dobrak biti proučeni tevhidi. Planirano je polaganje cvijeća na spomen-obilježje u selu Dobraku i u selu Liješće. U 15,30 bit će položeno cvijeća i učit će se Jasin i tevhid u Bari (put prema Žabokvici).

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *