DUDAKOVIĆ I OSTALI Tužilaštvo BiH krije dokaze pravdajući se da je u toku skeniranje materijala

Published On 9. May 2023. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Odbrane svih 14 optuženih na nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, nisu imale unakrsnih pitanja za svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Selvera Vojića.

Podsjetimo, Vojić je, svjedočeći na poziv Tužilaštva BiH 10. aprila, ustvrdio da mu je Simo Tuševljak sugerisao šta treba reći, da su ga inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upoznali s njim, te da mu je on više puta finansijski pomagao, kao i da je jedno vrijeme bio saradnik SIPA-e.

Tužiteljica Marijana Čobović predočila je Sudskom vijeću dopise iz policijskih agencija SIPA-e, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije u kojima se navodi da Vojić nije bio njihov saradnik.

– Svjedok je 2009. dao iskaz. Želimo dokazati da je tada govorio istinu i da je na glavnom pretresu promijenio iskaz – rekla je tužiteljica Čobović, te dodala da će naknadno saslušati i inspektore SIPA-e koje je svjedok pominjao u sudnici.

Iako je Sudsko vijeće naredilo Državnom tužilaštvu da u roku od deset dana dostavi Odbrani sve dokaze, CD-ovi još uvijek nisu dostavljeni, te su iz Tužilaštva BiH rekli da je u toku skeniranje materijala i da će im biti dostavljeni do kraja juna, piše Detektor.ba.

Tužiteljica Čobović predložila je da se, uz pisani zapisnik o saslušanju svjedoka u prostorijama SIPA-e 14. maja 2009., uvrsti i audiozapis tog saslušanja, čemu su se Odbrane usprotivile.

– Nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audiozapisnika, jer on nije sastavni dio zapisnika o saslušanju svjedoka, niti je naveden u optužnici – kazala je braniteljica Lejla Čović.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *