NOVI DETALJI”Avaz” saznaje: Skaka osumnjičen da je dao mito kako Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika

Published On 24. May 2023. | By saliha | Crna hronika

Skaka je osumnjičen i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća

U sklopu akcije kodnog imena “Vizionar” danas je privedeno više osoba, među kojima je ambasador BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Kako saznaje portal “Avaza”, Skaka je, između ostalog, osumnjičen da je dao mito kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika. 

Skaka je osumnjičen i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva. 

Nezakonito zapošljavanje savjetnika

Podsjećamo, kako je portal “Avaza” ranije objavio, Skaka je uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, ali i finansiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Naime, Skaka je zlopotrijebio sredstva Grada da bi rasvjeta došla do njegove vikendice u Trnovu. Osim toga, osumnjičen je da je krivotvorio dokumentaciju za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu.

Osumnjičen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta.

Utrka Formule E

Skaka je najavljivao da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Samir Cerić.

Održavanje utrke Formule E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput “New York Timesa”. No, sve je propalo.

Skaka se sumnjiči, ali u drugom spisu, koji je u fazi istrage, i za malverzacije s EYOF-om, ali i izgradnju Vidikovca na Trebeviću.

Podsjećamo, nakon obrade i odluke tužioca, svi osim Skake su pušteni iz službenih prostorija MUP-a KS. Akcija “Vizionar” se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *