OV HADŽIČI I to je moguće : Umjesto informacija o prijevozu  vijećnicima dostavljen dnevni red vožnji, koji se nalazi na punktovima

Published On 27. May 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Podatak za čuđenje :Gras godišnje ispusti preko 20.000 vožnji

Direktori Grasa i Centrotransa tvrde da su, kao i uvijek,  općini Hadžići informacije na vrijeme poslali i čude se da ih nema u materijalima. Zineta Ramić iz Službe Općinskog vijeća tvrde da ih nisu dobili,a Eldar Proha, pomoćnik općinskog načelnika ističe da ih ni jedna, osim  službe OV-a, nije mogla primiti. Građani ogorčeni

 Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići rapravljalo se o nekoliko aktuelnih tema od životnog interesa . Jedna od najzanimljivijih svakako je informacija o javnom prijevozu na području općine Hadžići  i plan aktivnosti  za 2023. godinu. Analize su pokazale da je godinama  javni prijevoz na području općine Hadžići najlošiji u Kantonu Sarajevo.  Gras u toku jedne godine  ispusti  čak preko 20.000  vožnji.

 Međutim, ovog puta umjesto informacija i detaljnijih analiza zašto se u toku godine ispušta tako veliki broj vožnji, i šta se čini da se prijevoz poboljša,   vijećnici su dobili  samo dnevni  vožnji vožnji, koji se može vidjeti na punktovima u Hadžićima, Ilidži, Tarčinu….

Zato je i razumljivo pitanje vijećnika zašto im je umjesto informacija i detaljnih  analiza dostavljen  red polazaka i odlazaka autobusa, koji se, na žalost, ne poštuje.

Koji su razlozi pa se   na jednoj liniji  Grasa zna desiti da se zaredom ispuste po dvije i više linija, što stvara velike gužve i opravdani revolt građana, koji nikada nisu sigurno hoće li na vrijeme stići na posao, školu i drugo određeno mjesto.

-U jednoj godini na području općine Hadžići bilo je ispušteno  27.000 vožnji. U  posljednoj informaciji Grasa,  koji smo razmatrali,   pisalo je da je ispušteno  više od 20.000 vožnji. To su velike brojke ispuštenih linija i građani opravdano reaguju. Umjesto da vidimo šta se čini na poboljštanju prijevoza , koji je sada nešto bolji u odnosu na raniji period,  mi smo ovog puta u materijalu  dobili samo dnevni red vožnji,odnosno polazka i odlazaka autobusa koji se, na žalost,  ne poštuje.Nema informacija ni  Gras-a ni Centrotrasa, koji su javni prijevoznici, kazao je Admir Mujanović, nezavisni vijećnik.

Lejla Rešidović  (NiP), također je istakla da je čudno da se umjesto informacije o radu prijevoznika na području općine u prošloj  i planu aktivnosti za ovu godinu,kako je pisalo u dnevnom redu za sjednicu, vijećnicima dostavljen samo red  vožnji.

Sjednici Općinskog vijeća  prisustvovali  su direktor Centrotransa  Sejfudin Čengić i direkotr Grasa-a Senad Mujagić, koji su se čudili primjedbama vijećnika da u materijalima za sjednicu Općinskog vijeća nema njihovih informacija.

-Mi smo na vrijeme poslali kompletnu informaciju o radu Centrotransa na području ove općine,čak i šire,  i čudi me da je nema u materijalima za današnju sjednicu, kazao je Čengić.

Direktor Grasa, prilikom obraćanja vijećnicima, pokazao je  informaciju od 11 strana koju je poslao općini Hadžići.

-Sve je detaljno napisano,obradili smo svaku liniju vožnji, i kao uvijek istu informaciju  poslali Općini Hadžići, kazao je direktor Gras-a.

Nakon sjednice   Zinetu Ramić, koja  vodi zapisnike i šalje materijale za sjednicu Općinskog vijeća,  pitali smo zašto nema informacija, kada prvi ljudi javnih prevoznika tvrdi, da su ih  na vrijeme poslali, a niko od  odgovornih na   sjednici Općinskog vijeća to nije demantovao.

-Mi u Službi Općinskog vijeća ni jednu  nismo dobili.To odgovorno tvrdim, kaže Ramić.

I Eldara Prohu, pomoćnika općinskog načelnika, koji u odsutnosti mijenja načelnika općine Hamdu Ejubovća, pitali  smo da li  se moglo desiti da su  informacije završila kod načelnika ili  nekog od službi, kada odgovornih ljudi  iz Centrotransa i Grasa na sjednici tvrde  da su istu poslali, a to niko od odgovornih iz općine na sjednici vijeća nije demantovao. Direktor Grasa pokazao je informacija od 11 strana koju je , kako je rekao, kao i uvijek  poslao na adresu općine Hadžići.

-Ako  su informacije poslate trebale su doći na adresu Službe Općinskog vijeća.Niko ih drugi nije mogla dobiti, kazao je Proha.

I pored toga što  nije bilo informacija, vijećnici su iznosili probleme i primjedbe građana.

-Subotom i nedjeljom građani Raštelice i drugih mjesta,a  koji  nemaju svoja vozila  ostaju kod kuće. Vikendom  autobusi uglavnom  voze do Tarčina. Ako zakasne na autobus koji vodi prema Raštelici trebaju čekati pola dana da dođe drugi, kazao je Mujo Ibrica, nezavisni vijećnik.

Priča da je umjesto informacija o javnom prijevozu vijećnima na sjednici Općinskog vijeća dostavljen samo  red vožnji, proširila se i među građanima Hadžići.

-Zato  od svih općina u KS  u Hadžićima  je godinama najlošiji prijevoz Gras-a . Zaredom se zna ispustiti dvije i više linija, i kada dođe slijedeći  autobud građani se, da bi stali, stiskaju kao sardine.To je žalosno.Pitamo  se zašto vijećnici nisu skinuli tu tačku  sa dnevnog reda, zašto su uopće raspravljali bez podataka i analiza.Naši vijećnici samo su aktivni pred izbore.Tada vas vuku za rukav da glasate za njih, a čim dobiju mandat onda sve po starom, kažu građani.

 

 

 

 

.

 

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *