Godišnjica zločina u Binježevu : 16 godina čekaju dovršenje spomen-obilježja

Published On 9. July 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Foto:Za čuđenje i osudu, lažni patrioti nisu za dovršenje spomen-obilježja

 

Prošle godine ministar Osmanović kazao da novac nije problem, ali još uvijek iz općine Hadžiči ne pokazuju interes za njegovo dovršenje

Za čuđenje i osudu :Sa trojicom preletača u januaru  na sjednici Vijeća odbijena incijativa za dovršenje spomen – obilježja

Skromno

Na skroman način u mjesnoj zajednici Binježevo obilježena je 31. godišnjica zločina nad stanovništvom ovog kraja.

-Sedmorica naših sugrađana  pronađeni su u masovnoj grobnici u Đurđevači, ljude su odvodili u logore odakle se mnogi nikada nisu vratili. Ubijena su 42 čovjeka samo zato što su druge nacionalnosti, kazao je Mirsad Isić  aktivista mjesne zajednice.

Pored nedovršenog spomen – obilježja

I ove godine manifestacija je održana kraj nedovršenog spomen obilježja. Već godinama iz općine Hadžići govorili su da šalju  pozive nadležnom ministrasrtvu za boračka pitanja da zajednički učestvuje u dovršeju obilježja, ali  da odgovora  nije bilo.Tom prilikom, bez imali srama i stida, lažno su  optuživali  nevinog bivšeg ministra za boračka pitanja Muharema Fišu.

Međutim, prošle godine godine, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja mještana  Binježeva,  ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je  da je ministarstvo uvijek bilo za ovakve projekte.

-Pola sredstava uplatiti će  KS, a dugu polovinu općina Hadžići, kazao je ministar Osmanović.Tom prilikom zahvalio se građanima  što njeguju tradiciju narodnooslobodilačke borbe, i što su uporni u dovršenju spomen-obilježja

-Spomen obilježje govori o jednom vremenu , šta se dešavalo na ovim prostorima , i kolika je cijena plaćena  za odbranu zemlje, kazao je tom prilikom ministar Osmanović.

Odbijena inicijativa

Nakon toga vjerovalo se da će spomen obilježje brzo biti dovršeno, jer sredstva nisu bila problem. Međutim, u januaru ove godine, na incijativu vijećnika Admira Mujanovića da se spomen obilježje konačno dovrši , sa trojicom prelatača, većina u Općinskom vijeću to nije podržala, što je za čuđenje i osudu.

Još je mnogo čudnih odluka nadležnih u općini  Hadžići na koji ni do danas nema odgovora.

Jedno govore drugo rade

Građani otvoreno pitaju zašto nadležni u općini Hadžići ne žele sprovesti zaključak Općinskog vijeća iz 2007. godine, da se sve greške iz knjige „Svijedoci istine“,koju su platili građani Hadžići iz svog džepa, iz Budžeta općine isprave i štampa nova knjiga. 

Sadašnja se zločincima pokazala kao najbolja odbrana na sudu, da kod druge strane nije bilo logora, zločina i ubijanja, da to, kako kažu, govori i knjiga općine Hadžići, koju su napisali „Pošteni Muslimani“, a koja se na sudu ulaže kao dokazni materijal.

Zašto se ne podnesu tužbe protiv čelnika tkz. Srpske općine Hadžići, komandanta kasarne u Lukavici kada se sve zna ko je kada, gdje, na koji način ubio 46 logoraša iz Hadžići.

Heroji u zatvoru, zločinci šetaju i smiju se žrtvi

Zašto zločinci mirno šetaju, a nevini ljudi, koji su branili narod od pokolja ćame u zatvoru, koji su osuđeni na gotovo 60 godina zatvora, i po toj presudi mi smo počeli rat.

Zašto po knjizi općine Hadžići kod druge strane nije bilo logora, zločina, ubijanja….zašto Vahid Alađuz, nakon pitanja novinara kako ta knjiga brani optužene u Hagu kaže…“ nema spornih momenata u knjizi“, što u prevodu znači da su Srbi govorili istinu.

Prilikom svijedočenja u Hagu Vidomir Banduka je izjavio da kod njih nije bilo logora, da su ljudi dobrovoljno odlazili u Sportsku dvoranu, da su tu bili najsigurniji, jer su imali zaštitu policije…

Zašto nije rečena istina????

Po knjizi  općine Hadžići “Svijedoci istine” logoraši nisu ubijeni u logoru. Postavlja se pitanje zašto u knjizi “Svijedoci istine” nije rečena prava istina  o smrti logoraša, kako se ona stvarno desila, već je za sve njih napisano-poginuli, nestali.Mada se zna da nisu poginuli  već ubijeni u živom štitu, kao na primjer na  Žuči,ili recimo umrli u teškim mukama od najbrutalnijeg mučenja, kao 46 logoraša u kasarni Lukavica. Zar je mogao poginuti Midhat Hrnjić, prva žrtva u logoru, kada se zna da je premlaćem i mučen u logoru tzv.Teritorijalna odbrana  i umro u velikim mukama…Da ne govorimo o ubistvu logoraša u logoru Kula, Semizovcu…

Knjiga koja brani zločine

Knjiga se ne može pisati iz kancelarije, a za to je Alađuz dobio veliki novac, kako u svojoj knjizi govori Aziz Fišo. Danas je ona, na žalost, najveća odbrana za zločince.

Sjetimo se suđenja Radi Veselinoviću, kada advokati knjigu općine Hadžići, da kod Srba nije bilo logora, zločina i ubijanja ulažu u dokazni materijal, da se hvale autori knjige općine Hadžići…

U prvostepenoj presudi upravnik  logora Kula i njegov zamjenik osuđeni su na osam, odnosno šest godina zatvora, ali su u drugostenoj oslobođenji, jer po knjizi niko nije ubijen niti poginuo u logoru Kula. I pored toga Vahid Alađuz i danas govori da po  njema  nema spornih momenata u knjizi općine Hadžići “Svijedci istine”.

Lažeš Vahide , reci samo zašto!? Na prinudnom radu u logoru Kula od granate je ubijen Ramiz Smajić, Mehmed Isić-Zido.., Ševal Ćemavdić  je ubijen u Kijevu ( općina Trnovo ) prilikom utovara “elemenata” na kamion, čemu su se čuvaru suprostavili trojica četnika. Jedan od njih je ispalio rafal, a metak je pogodio Ćemavdića u vrat. Tako su ginuli logoraši u logoru Kula.

Na Kuli, na prinudnom radu,  kopajući rovove na prvim borbenim linijama od snajperskog hica ubijen je  i Vahid Gaćanović, što je najteža vrsta  zločina. Izet Ramić – Ćiza  umro je u velikim mukama u logoru Kula…. Po tebi niko od njih nije bio u logoru, svake odgovornosti u drugostepenoj presudi oslobođen je upravnik logora i njegov zamjenik . Reci  da li se stidiš , kao i oni koji odbijaju ispraviti kardinale greške iz knjige i štampati novu, što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća.

Reci, zašto si u širokom luku obilazio Hadžiće dok je Suljo Kovačević bio živ…

Nemaju para za istinu

Mnogo je i drugih pitanja na koji će historija dati odovor.Poput onog kako to da čelnici općine Hadžići, kako su kazali u odgovoru na vijećničko pitanje, nisu imali para da isprave greške iz knjige “Svijedoci istine”, koja neće braniti zločine, a imali su da štampaju knjigu čovjeku koji je služio ustaškom pokretu i koji je bio ataše za kulturu ustaškog zločinca Ante Pavelića.

Zašto su Remziji Baliću prijetilo da knjigu “Šest logora pakla” ,koja govori  istinu o paklu u logorima, zločinima četnike ne smije objaviti, i ako to učini da će snositi posljedice do kraja života, biti premještan na drugo radno mjesto izvan zgrade općine,  izbačen sposla, …,da se tu više nikada neće vratiti,  da će za njega vrata općine Hadžići zauvijek biti zatvorena…Osim ubistva sve prijetnje brzo su ostvarene.

Zašto niste za heroje

Tom istom čovjeku, Pavelićevom diplomati, novoj školi u Hadžićima u dva navrata htjeli  dati ime  baš po njemu. Čak mu i knjigu izdali i platili iz Budžeta općine, sredstvima građana.A čovjek služio ustaškom pokreti.Pored naših velikih heroja, koji su životima i dijeloma tijela branili zemlju.U Lukavici je na nabrutalniji  način ubijen   Ekrem Gegić,profesor te iste škole u Hadžićima, jer je, kako su kazali četnici,  bio organizator otpora….Ime škole nije mogao dobiti profesor Gegić, niti drugi učenici te iste škole, veliki heroji, koji su poginuli u odbrani zemlje. Na sjednici Općinskog vijeća ti isti “patrioti” većinom glasovi bili su za Pavelićevog diplomatu.Pored toliko naših heroja.Mogu li bar sada kazati  zašto je on bio veći i draži  od onih koji su odbranili zemlju.

 Ni protesti nisu pomogli

Čak 16 godina je prošlo kako se traži dovršenje spomen-obilježja u Binježevu i uvijek se traži neki razlozi da se ne uradi.

Nema čovjek reči da iskaže svoje nezadovoljstvo.Prošle godine mjesec dana, od 10-12 sati, ja sam protestovao ispred općine Hadžići zbog toga, ali očito je ni to nije dalo rezultata, kazao je Mirsad Isić.

Kako kažu organizatori manifestacije i ove godine niko iz općine Hadžići  nije prisustvovao obilježavanju  godišnjice zločina u Binježevu, iako su, kako su kazali, pozive poslali na adresu  načelnika općine i službi za boračka pitanja.

Prošle je 16 godina, kako su vijećnici 2007. godine donijeli  jednoglasnu odluklu da se  sve greške iz knjige općine Hadžići “Svijedoci istine” isprave i štampa nova, koja neće braniti zločince. Treba li još jednom istaći da to još ni do danas nisu učinili, da je bila i ostala najbolja odbrana za četnike. A prošlo toliko godina, i uvijek traže neke razloge, poput da nemaju para da to urade…. Tužno i žalosno “patrioti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *