SKANDAL ZA SKANDALOM Osmicini i SDA-ovi ‘kosturi iz ormara’ ispadaju sve ćešće. Šta će se još otkriti i kada?

Published On 21. September 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Iako je slučaj izdavanja iskaznica OSA-e od ranije bio poznat, tek slučajnim otkrivanjem iste kod Zildžića, ova moguća zloupotreba dobila je potrebnu medijsku ali i institucionalnu pažnju

Posljednji (para)obavještajni skandal koji je otkriven nakon hapšenja SDA-ovog zastupnika Salke Zildžića samo je jedan u nizu slučajno otkrivenih slučajeva koji se mogu povezati sa SDA i bišvim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Zildžić je na Graničnom prijelazu Bajina Bašta uhapšen zbog pištolja kojeg je imao u automobilu, a usput je otkrivena i iskaznica Obavještajne agencije. Prvo pitanje koje se postavilo jeste odakle mu?

I dok njegov advokat poručuje da se radi o šali napravljenoj u fotošopu, nije jasno kako je ona tako precizno urađena i čak i da jeste – radi se o krivičnom djelu falsifikovanja službene isprave.

No, da je Osmica dijelio iskaznice bliskim ‘saradnicima’ sumnjalo se još od kada je jedna pronađena kod Denisa Stojnića – također nakon što je uhapšen.

Mediji su, među kojima i Raport, otkrili niz skandala u kojima je bio prvoosumnjičeni Mehmedagić i vrh SDA, no konačna potvrda kao i otkrivanje svega onoga što je Mehmedagić radio daleko od očiju javnosti očekuje se promjenom vlasti i rukovodstva agencije.

Ipak, nova vlast do sada je tek sporadično ukazivala na ono što su zatekli ili otkrili preuzimanjem kormila.

Tako je do sada samo novo rukovodstvo Autocesta FBiH uputilo krivične prijave zbog kriminala ranijeg rukovodstva, a predsjednik NiP-a Elmedin Konaković razotkrio je da je OSA ranije korištena za nelegalno prisluškivanje u više od 100 slučajeva.

Javnost još uvijek čeka na potvrde navoda prijašnje opozicije – sada vlasti – o enormnom kriminalu koji je SDA ostavljala iza sebe u svim sferama.

Tako se čekaju se informacije iz velikih kompanije kao što je BH Telecom ili Elektroprivreda BiH, ali i iz ustanova kao što je KCUS. Nova vlast još uvijek nije (zbog čega?) instalirala svoje kadrove u ove kompanije i ustanove pa se s razlogom postavlja pitanje šta će se još otkriti kada se vojnici SDA uklone sa pozicija.

Ipak, iako je slučaj izdavanja iskaznica OSA-e od ranije bio poznat, tek slučajnim otkrivanjem iste kod Zildžića, ova moguća zloupotreba dobila je potrebnu medijsku ali i institucionalnu pažnju.

To pokazuje da će ‘kosturi iz ormara’ koje je skrivala SDA kroz svoje pijune na pozicima ispadati još dugo, a pitanje je hoće li nova vlast i njihovi kadrovi postavljeni na važne funkcije, išta učiniti da cijeli proces ubrzaju i istraže.

raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *