ZVONI MU U UŠIMA Pljuska Dodiku iz Crne Gore: Vrijeme je da se region konačno oslobodi mračnih, retrogradnih politika

Published On 29. October 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Milorad Dodik rekao je sinoć za Sputnjik da smatra da “Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora”

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je sinoć za Sputnjik da smatra da “Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora”.

Dodik je rekao da treba napraviti veliki svesrpski sabor na kojem će biti i Vučić i srpski patrijarh i ljudi iz dijaspore koji nešto znače, sa kojeg će se poručiti “da je ovo jedinstven srpski narod koji hoće da bude u jedinstvenoj državi”. Kaže da “jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti budućim generacijama”.

“Živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija svijeta, Srbi tu ne smiju da budu zatečeni, već sada treba da kažemo da u ovom vijeku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, RS, ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora”, rekao je za Sputnjik.

Sada mu je stigao odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, koji je objavljen na platformi X.

“U vezi sa izjavom predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika ‘da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, RS i Crna Gora’, podsjećamo Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i stremljenjima pojedinih političara iz regiona.

Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijainog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini”, navodi se u saopćenju iz MVP Crne Gore.

Nadalje su poručili da nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona.

“Stoga pozivamo Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina. U krajnjem, jedina unija u kojoj se Dodik može naći s Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost.

Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-ih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja Dodik, kako bismo, konačno, krenuli naprijed i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *