ZA RAPORT Vukanović o izvozu oružja iz BiH u Izrael: Nažalost, novac nema miris, bitno je tržište

Published On 30. October 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Ja sam za to da se u BiH prije svega moramo boriti za interese ovdašnjih naroda, kazao je

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik stranke Za pravdu i red komentarisao je za Raport činjenicu da Bosna i Hercegovina izvozi oružje u Izrael, a istovremeno je podržala Rezoluciju UN-a kojom se traži prekid vatre i napadi na Gazu u kojima je proteklih dana ubijen veliki broj civila među kojima su i djeca.

“Nažalost, novac nema miris, očito je da se ne gleda puno kome se izvozi, bitno je osvojiti tržište i to je nažalost pokazatelj da ovaj sukob koji se dešava na Bliskom istoku i ovaj u Ukrajini, da je to u stvari posljedica globalnih previranja i jakog lobija. Ovakvi sukobi dobro dođu kako bi jačali namjensku industriju, a treba reći kako je namjenska industrija u BiH većinom koncentrisana u FBiH i to u mjestima gdje je pod kontrolom, ako možemo tako reći, bošnjačkog faktora.

Svakako da liderima kod Bošnjaka koji kontrolišu namjensku industriju nije baš prijatno da sada objasne građanima u BiH kako oni naoružavaju Izreal, a istovremeno znamo šta se događa u Gazi. Treba reći da je ovo sada samo kulminacija napada Izraela na Gazu i taj maćehinski odnos traje godinama i decenijama i smatram da treba naći načina da se prije svega zaustave sukobi i stradanje, jer ako se ovo nastavi bojim se da u Gazi neće ostati ništa, ni ljudi, ni prah ni pepeo i možda je to i stvarni cilj Izraela”, kaže Vukanović.

Bošnjački političari poprilično su suzdržani

On ocjenjuje da je situacija na Bliskom istoku pokazala „neprincipijelnost vanjske politike BiH i licemjerstvo međunarodne zajednice”.

“Pokazalo se da spoljna politika BiH nema nikakvih principa i da su bošnjački političari poprilično suzdržani od komentara bojeći se da se ne zamjere onima s kojima žele imati dobre odnose i koji su im patroni, a to su prije svega čelnici zemalja NATO-a. Vjerovatno je da bi sukob u Gazi i podrška vodećih NATO zemalja Izraelu mogao da iznova otvori revidiranje pitanja članstva BiH u NATO-u, jer smatram da je politika demilitarizacije BiH, najmudrija u ovom trenutku i nesvrstavanje na bilo koju stranu.

Jer vidimo da se u ovom sukobu, Zapad pokazao maksimalno licemjernim, zato dok s jedne strane naoružavaju Ukrajince da ratuju protiv Rusije, s druge strane, naoružavaju Izrael koji je neuporedivo jači od Palestine . Vidimo da su svi, od čelnika EU , Francuske, Njemačke, drugih vodećih evropskih zemalja, pa do Amerike uz Izrael. Niko od njih nije postavio pitanje stradanja prije svega velikog broja civila i djece. Radi se o hiljadama ljudi, žrtvama masakra u Gazi i zločini koji se čine nad civilima pokazuju užasno stanje u svijetu u ovom trenutku”, kaže Vukanović.

O minuti šutnje za Palestince

Inače, Vukanović je jedini političar u entitetu Republika Srpska koji je na posljednjoj sjednici NSRS minutom šutnje odao počast ubijenim Palestincima u izraelskom bombardovanju Gaze i drugim civilnim žrtvama tokom sukoba na Bliskom Istoku.

Na upit Raporta da li njegovo iskazivanje poštovanja prema palestinskim žrtvama ima veze s tim što je Izrael priznao Kosovo, te kako komentira da je uprkos tome Srbija u UN-u pri glasanju za Rezoluciju o prekidu napada na Gazu bila suzdržana, Vukanović kaže:

“Moj stav u svakom slučaju zavisi samo od ljudskog odnosa. Žao mi je svih žrtava , a posebno mi je žao sirotinje koja strada. Palestinci su jako siromašni. Izgleda da su Palestinci građani petog reda i da se prema njima ponašaju baš kao što je ministar odbrane Izraela sam izjavio „ponašajte se prema njima kao prema životinjama“.

Ovo je jednostavno nezabilježeno u novije vrijeme da se na ovakav način ubijaju civili i razaraju bolnice, ne poštuju se nikakva ratna pravila i to je za svaku osudu.

Bilo da se radi o Palestincima, Kinezima , Rusima ili bilo kome drugom, ljudski je osuditi stradanje ljudi. Ja sam osudio i napad Hamasa koji je isprovocirao ovo, mislim da je to najviše od koristi Izraelu jer je dobio povod da uradi sve ovo što sada radi i ne podržavam akcije Hamasa, ali je za svaku osudu, prije svega s ljudske strane ne ulazeći u to kako se Izrael ponašao u prethodnom periodu.

To što Srbija ima takav stav, po meni je čudan, ali ne bih želio nikad da se miješam u stavove drugih zemalja. Meni je bitan stav BiH i mislim da bi ova kriza u Gazi trebala da otvori na potpuno novim osnovama pitanje spoljne politike BiH i napokon prije svega maćehinskog odnosa međunarodne zajendice koja BiH tretira kao neku vrstu sanitarnog koridora.

Namjerno nas guraju u srednji vijek. EU nam postavlja uslove da sve moramo privatizovati i prodati , žele nas pretvoriti u koloniju. Ja smatram da nam sistematski i svjesno razaraju privredu , tjeraju stanovništvo odavde, jer je veći egzodus sada nego u toku rata i mislim da to slijepo slušanje centara moći, iz međunarodne zajednice , prije svega Zapada, ali isto i da je u pitanju Rusija ili bilo koga drugog neće donijeti ništa dobro.

Ja sam za to da se u BiH prije svega moramo boriti za interese ovdašnjih naroda i da zadržimo ljude ovdje, da zadržimo svoje prirodne resurse i bogatsva, da ih ne predamo stranim multinacionalnim kompanijama i da vodimo računa prije svega o sopstvenim interesima, a ne da gubimo tržišta prateći uputstva i norme licemjerne EU koja je u odnosu prema sukobima u Ukrajini i Rusiji i istovremeno na Gazi pokazala svoje pravo lice”, zaključuje Vukanović.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *