MAFIJAŠKA LIKVIDACIJA Kako se krvavi rat švedskih narkokartela preselio u Sarajevo? Nekoliko je teorija, a glavno pitanje je ko je bio mamac za Osterdahla?

Published On 2. November 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Mafijaška egzekucija, koja je rezultat sukoba švedsih narkokartela, potresla Sarajevo, a još uvijek se sklapa mozaik motiva i hodograma ubistva.

U sarajevskom naselju sinoć su dvije maskirane osobe ispalile rafal prema Harrisu Osterdahlu koji je na licu mjesta ostao mrtav.

Dan poslije, pripadnici sarajevske policije uhapsili su tri osobe koje se sumnjiče za likvidaciju među kojima se i Oliver Herberg Peter za kojeg se sumnja da je izvršilac.

Hapšenje su izvršili pripadnici MUP-a RS nakon što ih je locirala OSA. Dvije osobe su uhapšene na Palama, dok je jedna navodno uhapšena na stanici u Sokocu gdje je trebala preuzeti automobil koji je čekao. Tu je uhapšen Peter.

Krvavi obračun u Sarajevu samo je epilog višegodišnjeg sukoba švedskih narkokartela koji je svoju posljednju epizodu imao u Turskoj, u Istanbulu. Radi se o dvije ozbiljne kriminalne organizacije koje su vjerovatno zaratile zbog tržišta narkoticima.

  1. septembra ove godine dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima pucala je na jednu drugu grupu, a kasnije su uhapšeni. Među njima je bio i Osterdahl.

Grupa koja je napadnuta u Istanbulu kasnije je uzvratila udarac pa je u švedskoj Uppsali ubijena majka jednog od napadača iz Istanbula.

Osterdahlova grupa navodno je nakon haosa u Istanbulu došla u Sarajevo, a za sada postoji nekoliko teorija o tome zašto su baš u glavnom gradu BiH. Prema jednoj – kontakt tačka bila je jedna ženska osoba.

Upravo je ta ženska osoba bila ‘mamac’ za Osterdahla gdje su već čekale plaćene ubice sa zadatkom da ga likvidiraju. Prema drugoj, Osterdahl je dobio upute da se tu krije nakon što je navodno pristao svjedočiti i sarađivati za švedskim pravosuđem. No, opet se postavlja pitanje kako su ubice došle do informacija o njegovom ‘skrovišu’?

Trneutno su osumnjičene ubice u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo gdje će biti ispitane, pa bi vjerovatno uskoro trebalo biti više poznatih detalja

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *