ANALIZA Izetbegovićeva četvorka: SDA je do sada bila udav za sve svoje partnere. Kako će se onda provesti NES i SBiH?

Published On 2. November 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Svojevremeno je Emir Kusturica opisujući svog kuma Gorana Bregovića kazao da je to ‘čovjek s kojim kad sjediš imaš osjećaj da te časti, a ustvari ti je ukrao novčanik i plaća tvojim parama’.

Taj opis mogao bi se u političkom smislu prenijeti na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Nakon što je srozao koalicioni kapacitet SDA skoro na nulu, uz izuzetak Komšićevog DF-a, Izetbegović je ostao bez vlasti i shvatio da mu za vraćanje SDA treba drugačiji pristup kojim može mahati glasačima, a u parlamentima okupljati i formirati jači politički blok.

Tako sad Izetbegović pokušava kopirati recept Trojke (SDP, NiP, NS) te oko sebe okupiti nekoliko stranaka koje su spremne ići s njim u ‘borbu za državu’.

Nedavni sastanak sa liderima NES-a, SBiH-a i DF-a ustvari je potvrda da Izetbegović želi ozvaničiti takvu politiku koja je do sada na terenu već funkcionirala.

Izetbegović je faktički s političke pijace pokupio otpatke koji su zbog prenapuhane cijene ranije ispali iz svih mogućih kombinacija ulaska u vlast.

Od stranaka koje su nastale na kritici SDA, a posebno dinastije Izetbegović, i svoj politički položaj stekle upraveo na priči o promjeni, Izetbegović sad pokušava napraviti poželjne partnere koji su na braniku države zajedno sa SDA.

I nije prvi put da Izetbegović to radi, a zanimljivo je da do sada svaki takav manevar završio gušenjem stranaka oko SDA.

Stranka za BiH nastala je izlaskom Harisa Silajdžića iz SDA, koji je bio nezadovoljan tadašnjom politikom stranke. Na tim krilima SBiH se vinula u političke visine i jedno vrijeme bila nezaobilazan politički faktor.

Kasnije se SBiH srozala, prvo rušenjem famoznog Aprilskog paketa, a skoro ‘smrtonosni’ udarac zadala joj je koalicija sa SDA. Tokom ‘saradnje’ SDA je faktički preotimala značajne kadrove, prvo na lokalno, a kasnije i na višim nivoima, a SBiH-u je fakturisano sve ono loše.

Tog živog mrtvaca probudio je dolazak Semira Efendića, također navodnog disidenta iz SDA, koje je iz stranke navodno otjerala velika politička korupcija.

Nešto bolje prošao je SDP nakon koalicije sa SDA. Bio je to mandat obilježan brojnim aferama za koje je na kraju ceh platio upravo SDP. Sve je kulminiralo ogromnim protestima građana u kojima su gorile brojne zgrade kantonalnih vlada pa čak i Predsjedništvo BiH.

Kao najveći krivac iz svega izašao je SDP, koji je morao promijeniti kompletno rukovodstvo na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, a na prvim izborima poslije toga broj glasova za SDP se prepolovio.

Koalicija sa SDA bila je pogubna i za SBB. Stranka koje se Izetbegović možda i najviše plašio zbog lične političke snage Fahrudina Radončića. Montiranim procesima i političkom otimačinom, SDA je uspjela i SBB faktički uništiti.

U novom političkom trenutku, SDA sad ponovo uvlači SBiH na čelu sa Efendićem u koaliciju, kao i NES koji je u Krajini nastao upravo nakon odvajanja od SDA.

Efendić i Nermin Ogrešević, očito u želju da se na bilo koji način dočepaju vlasti, slijepo vjeruju u Izetbegovićevu ideju.

A, kakav je modus operandi Izetbegovića, SBIH je već mogao osjetiti u Tuzlanskom kantonu. Naime, jučer je objavljeno kako su dva zastupnika SBiH-a prešla u SDA, koja sad broju 16 zastupnika u Skupštini TK. A, za vlast je potrebno 18.

NES je formirao vlast sa SDA u Unsko-sanskom kantonu, nakon što su godinama suvereno vladali u tom kantonu upravo bez SDA i opstajući na njihovoj kritici.

Kako će se provesti i SBiH i NES zbog vraćanja pod zelene skute iz kojih su pobjegli vidjet će vjerovatno na sljedećim izborima.

No, dobar signal im može biti potez Željka Komšića. Nakon što je Raport objavio da se održao sastanak lidera Izetbegovićeve ‘četvorke’, Komšić je jasno poručio da od toga nema ništa.

Očito je da Komšić ne želi da se u javnosti ozvaniči njegova čvrsta veza sa SDA, iako je ona svima očigledna.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *