UZROKUJE MNOGE PORBLEME Nutricionistica tvrdi da ne bismo trebali jesti poslije 20 sati. Više je razloga za to

Published On 24. February 2024. | By saliha | Magazin

Možda ne postoji ništa opuštajuće nego leći navečer i opustiti se uz film ili seriju i neku hranu, ali konzumiranje hrane poslije osam sati navečer trebalo bi izbjegavati.

Uz jedenje iza 20 sati povezuju se problemi poput lošeg sna, debljanja i povećane osjetljivosti želuca. Nutricionistica i dijetetičarka Garima Goyal otkrila je za Health Shots šta se događa s našim tijelom ako jedemo poslije 20 sati.

Problemi s probavom

“Tjelesna stopa metabolizma ima tendenciju usporavanja navečer, što utječe na učinkovitost probave”, ističe nutricionistica. Jedenje navečer, a posebno u kasnim noćnim satima, može dovesti do sporije razgradnje hrane, potencijalno uzrokujući nelagodu.

Inzulinska osjetljivost

Inzulin je ključan za regulaciju šećera u krvi, a može biti manje učinkovit kao odgovor na kasne noćne obroke. Goyal objašnjava da smanjena osjetljivost na inzulin može doprinijeti poteškoćama u održavanju metaboličkog zdravlja i zdrave težine.

Nastaju problemi sa spavanjem

Konzumacija teške hrane prije spavanja može dovesti do probavnih smetnji i nelagode. Povećana kiselost želuca zbog kasnonoćnih grickalica može poremetiti obrasce spavanja i utjecati na kvalitetu sna.

Unos kalorija

Koliko god ukusni i zadovoljavajući bili, kasnonoćni zalogaji mogu doprinijeti ukupnom kalorijskom višku. Bez nadoknade tokom dana, višak kalorija može doprinijeti debljanju tokom vremena, odnosno, ako se redovito konzumira hrana poslije 20 sati.

Apsorpcija hranjivih tvari

Kada se hrana konzumira u kasnim noćnim satima, apsorpcija hranjivih tvari može biti manje učinkovita tokom noći, ističe nutricionistica. No, apsorpcija tvari ovisi i o samom pojedincu.

“Individualne varijacije u cirkadijalnim ritmovima i probavnim procesima čine ovaj utjecaj varijabilnim među ljudima”, objašnjava Goyal, prenosi Health Shots.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *