ŠOKANTNE SCENE Nasilje u Skupštini uznemirilo javnost, ali ne i policiju u KS: Niko nije prijavio fizički napad, izostala reakcija po službenoj dužnosti 

Published On 14. March 2024. | By saliha | Vijesti

Ovakvo ponašanje, znaju to i laici, kažnjivo je po više zakonskih osnova, a bilo bi nedopustivo da Zahiragić pod „zastupničkim plaštom“ izbjegne sankcije

Autor: Semira Degirmendžić

Šokantne  scene iz Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na današnjoj sjednici zastupnik SDA Haris Zahiragić fizički napao zastupnika Elvisa Vretu (NiP), uznemirile su javnost, ne samo u Sarajevu, nego i širom Bosne i Hercegovine, jer društvenim mrežama kruže nemili snimci sa sjednice koje su izazvale zgražanje i nevjericu kod građana. 

Incidentna situacija na rubu novog sukoba nastavljena je i nakon pauze u zasjedanju Skupštine KS, međutim izostala je reakcija policije. 

Nisu stigle prijave

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Raport je rečeno da nisu dobili nijednu prijavu u vezi s dešavanjima u Skupštini KS-a.

Na upit Raporta je li policija imala obavezu reagirati u ovom slučaju po službenoj dužnosti, dobili smo odgovor da u ovom trenutku odgovora na to pitanje nemaju.

Također, iz MUP-a kažu da nije isključeno da će prijave možda uslijediti i čime bi uslijedila i reakcija policije.

Burne rasprave i politički, verbalni okršaji nisu rijetkost u parlamentima na svim nivoima, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama.

Međutim, današnja demonstracija sile, bahatosti i prijetnji Harisa Zahiragića ne mogu biti situacije koje prolaze „ispod radara“ nadležnih organa za očuvanje reda i mira. 

Napadi i prijetnje

Niti fizički napadi i prijetnje bilo gdje, a naročito u jednoj skupštini, još u onoj glavnog grada države, ne smiju biti „novo normalno“ i izostankom reakcije nadležnih organa podvoditi se pod „legitimni“ obračun s neistomišljenicima 

Ovakvo ponašanje, znaju to i laici, kažnjivo je po više zakonskih osnova.

Bilo bi nedopustivo  da Zahiragić pod „zastupničkim plaštom“ i funkcijom potpredsjednika SDA izbjegne sankcije za svoje ponašanje i, što je najporaznije, na taj način pošalje poruku da je nasilje nekažnjivo.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *