Arnaut za Raport o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Njemačka je primjer kako se pravilno suočiti s prošlošću

Published On 12. April 2024. | By saliha | Vijesti

Kako se bliži mjesec maj za kada je planirana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj bi trebala biti usvojena Rezolucija o Srebrenici, tako su verbalni napadi zvaničnika Srbije i bh. entiteta Republika Srpska na sve oni koji podržavaju ideju o usvajanju te rezolucije, sve agresivniji, a negiranje genocida u Srebrenici uprkos presudama međunarodnih sudova, sve učestaliji.

U pokušaju da spriječe usvajanje rezolucije o Srebrenici Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska vrijeđaju i omalovažavaju ne samo probosanske političare iz BiH, nego su se obrušili i na zemlje koje su već izrazile podršku Rezoluciji, a posebno im meta što je među predlagačima rezolucije Savezna Republika Njemačka.

U svjetlu najnovijih dešavanja i manipulativnih izjava o Rezoluciji o Srebrenici koje pristižu iz Srbije, Raport je kontaktirao Damira Arnauta, ambasadora BiH u Njemačkoj i vrsnog bh. pravnika koji je svojevremeno kada je Ejup Ganić bio uhapšen u Velikoj Britaniji po potjernici Srbije, izvojevao pravnu pobjedu nad timom iz Srbije, te spriječio Ganićevo izručenje koje je tražila Srbija.

Ambasadora Arnauta smo pitali kako tumači aktuelnu histeriju zvaničnog Beograda zbog potencijalnog usvajanja Rezolucije u Srebrenici, kao i da li je Ambasada BiH u Berlinu zvanično upoznata s tim da je Njemačka predlagatelj Rezolucije o Srebrenici u UN-u.

“Po pitanju ove rezolucije, u ovom trenutku mogu samo reći da podržavam poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića svim zvaničnicima koji se bore za Bosnu i Hercegovinu da po tom i svim drugim bitnim pitanjima više rade u tišini, a da manje daju izjave”, kaže Arnaut za Raport.

Na meti uvreda Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, podsjećamo našao se i Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a jučer se Vučić verbalno obrušio i na njemačku ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama, jer je srbijanskom predsjedniku zasmetao njen brifing u UN-u tokom kojeg je predstavniku Mađarske koji je ocijenio da ‘sad nije vrijeme za Rezoluciju’ njemačka predstavnica u UN-u uzvratila ‘da za Srbiju nikad nije vrijeme’, što je zasmetalo Vučiću.

Ambasador BiH u Berlinu, Damir Arnaut osvrćući se na Vučićeve izjave, kazao je da je upravo Njemačka primjer zemlje kako se pravilno suočiti s prošlošću.

“Što se tiče gnusnih uvreda Aleksandra Vučića jučer upućenih njemačkoj ambasadorici u UN-u, njemačkoj državi, ali i direktno njemačkom narodu, upravo je Njemačka primjer i model kako se pravilno suočiti sa prošlošću i to ova zemlja svakodnevno dokazuje”, zaključio je ambasador Arnaut.

Podsjećamo, Rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebala bi još jednom potvrditi pravne činjenica o genocidu u Srebrenici utvrđenih od Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, zatim ustanoviti 11. juli kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida i na međunarodnom nivou zabranili negiranja genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *