Najbolji obrok nakon treninga: Isprobaj ovih 5 jednostavnih jela!

Published On 28. January 2014. | By admin | Magazin

Nakon napornog treninga vrlo je bitno pojesti odgovarajući obrok kako bi se tijelo nahranilo i nadoknadilo potrošene nutrijente.

Dizanjem utega oštećuju se mišićna vlakna te se nakon toga aktivira proces oporavka zaslužan za rast stanica mišića, a takvo vježbanje utječe i na pad energije u obliku mišićnog glikogena, pa je u prehranu, osim velikog unosa proteina, potrebno dodati i dobru porciju ugljikohidrata koji će obnoviti glikogen i povećati inzulin.

Idealno vrijeme obroka nakon treninga vrlo je individualno, no najčešće je to otprilike sat vremena nakon vježbanja. Isprobaj neka od ovih 5 odličnih jela koja će nadoknaditi izgubljenu energiju i pomoći pri izgradnji mišića!

Piletina i povrće

100 grama čiste piletine sadrži gotovo 35 grama proteina, te male količine kalcija, magnezija, cinka i željeza, 255 mg fosfora, 287 g kalija (odličnog za srce) i 75 posto preporučenog dnevnog unosa niacina (vitamina B).

Uz piletinu odaberi bilo koje povrće i začini ga s malo maslinovog ulja.

Omlet s avokadom

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina na svijetu, a kombinacija s avokadom i malo jabuke idealan je spoj svih bitnih nutrijenata. Možeš dodati i malo narezane jabuke koju ćeš prije toga ispeći na tavi.

Whey protein shake

Whey pomiješaj sa zaleđenim bobičastim voćem i vodom, i dobit ćeš odličnu kombinaciju  proteina i ugljikohidrata. Možeš miješati i s običnim ili sojinim mlijekom, no pazi se nepotrebnih kalorija.

Losos, špinat i krumpir

Ovo je idealno uravnoteženo jelo. Losos je bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, špinat ima puno vitamina i minerala, a krumpir ima ugljikohidrate koji sporo sagorijevaju. Možeš dodati malo maslinovog ulja i badema! Bitno je pripaziti na porcije, iako su sve namirnice jako zdrave – kalorične su!

Tuna, smeđa riža i povrće

Ova “dijeta bodybuildera” vrlo je popularna među čestim posjetiteljima teretane. Tuna iz konzerve ima oko 42 grama proteina i manje od 200 kalorija. Osim toga, ima preporučenu dnevnu količinu niacina, te vitamine B6 i B12. Dodaj smeđu rižu i povrće kao dodatni izvor vlakana i ugljikohidrata.

index.hr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *