Hadžići: Veliki problem sa psima lutalicama

Published On 29. January 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

U kasarni  Žunovnica, koju je vlada Federacije BiH prošle godine dala općini Hadžići  na privremeno korištenje  pet  godina, uradiće se privremeni azil za pse lutalice. Riječ je o najagresivinijim psima koji svakodnevni napadaju građane.

Ovo je jedan od zaključaka  sa jučerašnjeg sastanka predstavnika  općine sa  Jasminom Kazazovićem, direktorom Kantonalne veterinarske stanice,  Jokom  Hlubnom  glavnom inspektoricom veterinarstva, dr. Fikretom Jonuzom, direktoru RJ DZ Hadžići, Benjaminom Šarić  iz veterinarske stanice Hadžići, te Salihom Tufom, komandirom Policijske stanice Hadžići.

Prema rijećima Hamde Ejubovića, načelnika općine, kasarna Žunovnica ima sve uslove za to. Radi se o velikom prostoru, u kojem postoji čuvarska služba.

-Broj  pasa lutalica  koji napadaju  građane svakodnevno se povećava. Dok je u  decembru osam  osoba  zatražili medicinsku pomoć, u januaru su psi ugrizli čak 11 građana . Ovo je  vrijeme parenje, a zbog snijega i hladnoće hrane je manje, pa je i  to jedan od razloga što su psi sve agresivniji, istakao je između ostalog doktor Fikret Jonuz, direktor RJ Doma zdravlja Hadžići.

Prema riječima građana broj napada pasa znatno je veći .  Veliki broj  osoba   prošli su sa lakšim ozljedama,  i napad pasa  nisu prijavljivali.

-Agresivne pse lutalice moraju se skloniti sa ulice. To se treba uraditi u skladu sa zakonom, koji je propisao način  kako to učiniti, istakla je  Joka Hlubna, glavna inspekorica veterinarstva.

Jasmin  Kazazović, diketor  Kantonalne veterinsrske stanice ponudio je općini  na privremeno korištenje više boksova za pse.

– Zakon je prepustio općinama da riješavaju ovaj problem, i mislim da je ovo najbolji način  da se to riješi u općini Hadžići, istakao je Kazazović.

Autor: R. Balić

Šta kažu građani?

geni fazlic

Geni  Fazlić

-Ja stanujem u zgradi koja je uz samu  autobusku stanicu. Svakodnevn  tu  imate više pasa nego građana. To vam najbolje govori o stanju pasa lutalica u Hadžićima. Da ne govorim kako  od laveži, jurnjave, i  rike čopora po čitavu noć  ne možemo spavati. Katastrofa, šta drugo reći. Privremeni azil za pse u kasarni Žunovnica ili nekom drugom mjestu morao  se donijeti mnogo ranije.

safet subasic

Safet Subašić

Ovaj problem trebao  je  biti riješen prije početka  školske godine, a ne sada kada djeca  polaze u školu.Čijenica je  da djeca dožive veliku traumu od napada pasa, i  vjerujem da je  to opasnije i od samog ujeda.

sabit sadikovic

Sabit Sadiković

Svakako podržavam ideju da se  napravi privremeni azil za pse.U jednom čopuru imate na desetine pasa, i možete zamisliti kakav je osjećam kada krenu na vas. Kasarna Žunovnica je idealano mjesto . Nalazi se  takoreći u šumi, ima dosta prostora i pogodna  je za takve namjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *