PODIGNUTA OPTUŽNICA Hoće li advokatica Vasvija Vidović jedan dan u Sudu BiH sjediti na optuženičkoj, a drugi dan na advokatskoj klupi

Published On 8. May 2024. | By saliha | Vijesti

Advokatica Vasvija Vidović, uprkos tome što je protiv nje Sud BiH potvrdio optužnicu zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja, pred Sudom BiH i dalje brani optužene u nekim krivičnim predmetima.

Tako Vidović sada u zgradi Suda koji je protiv nje potvrdio optužnicu boravi i kao optužena i kao braniteljica optuženih, što je sigurno neviđen slučaj u bilo kojoj demokratskoj i pravnoj zemlji.

Uskoro suđenje Milošu Lučiću, kojeg treba braniti upravo Vidović

Slučaj Vidović je zanimljiv s više aspekata. Kao prvo, optužena je jer je, prema navodima iz optužnice, pokušala u svojoj torbi iz zgrade SIPA-e u decembru prošle godine iznijeti telefon Ranka Debevca, sad već suspendiranog predsjednika Suda BiH, osumnjičenog za više krivičnih djela.

Tada je Vidović u zgradu SIPA-e ušla kao advokatica, a iz nje izašla kao osumnjičena za teško krivično djelo.

Tužilaštvo BiH ranije je navelo da postoji i video snimak na kojem je vidljivo kako je Vidović dok je nasamo bila s Debevcem, omogućila da on u njenu torbu ubaci mobitel. Inače, Debevec je u vrijeme dolaska Vidović u SIPA-u još uvijek imao kod sebe skriven mobitel, jer se čekao nalog Suda BiH za njegov pretres, a on je u međuvremenu pokušao da se tog telefona riješi preko svoje advokatice, u čemu su spriječeni kada je kod Vidović pri izlasku pronađen taj uređaj, te joj oduzet.

No, jedina posljedica koju trpi zbog toga jeste da više nije advokatica osumnjičenog Debevca.

Drugo, kakao saznaje Raport, Vidović bi trebala biti braniteljica u novom predmeta u Sudu Bosne i Hercegovine protiv optuženih Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je na tu poziciju došao iz DNS-a stranke Nenada Nešića, te Siniše Papaza Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića, optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlasti i pronevjeru u službi.Suđenje u ovom predmetu, kako saznajemo, trebalo bi početi u maju.

Upravo zbog Miloša Lučića, kako saznaje Raport, Tužilaštvo BiH je proširilo istragu protiv Debevca. Naime, Tužilaštvo BiH raspolaže i s informacijama da je Debevec od Mladena Lučića, koji je brat optuženog Miloša primio mito kako bi mu sad već bivši predsjednik Suda svojevremeno ishodovao oslobađajuću presudu ili blažu kaznu.

Postoje određeni dokazi da se Debevec nakon hapšenja Miloša Lučića, družio s njegovim bratom Mladenom Lučićem i čak s njim putovao u Španiju, gdje Debevec ima stan, u provod, te da je ovaj dvojac zajedno bio i na nekim sportskim manifestacijama u Španiji.

Stoga je apsurdno da upravo Lučića, povezanog s Debevcem brani Vidović. No, ova advokatica će i kada počne sudski proces protiv nje, očigledno jedan dan u sudnici sjediti na optuženičkoj, a drugog dana na advokatskoj klupi.

Zakon propisuje sankcije, ali ih niko ne provodi

U prilog takvom ishodu govori činjenica da se prema saznanjima Raporta, Sud Bosne i Hercegovine već zanimao za to da li je advokatica Vidović suspendirana, odnosno da li joj je Advokatska komora Federacije BiH privremeno zabranila vršenje advokatske djelatnosti, kao i da li je u Komori pokrenut protiv nje disciplinski postupak nakon potvrđivanja ove optužnice.

Prema tvrdnjama Raportovih izvora Sud je obaviješten da ništa od toga Advokatska komora FBiH nije učinila.

Zakon o advokaturi FBiH predviđa da se advokatima može privremeno zabraniti vršenje advokatske djelatnosti i “ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje advokatske djelatnosti”, te “ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak za težu povredu dužnosti“.

Raport je Advokatskoj komori FBiH uputio pisani upit da se očituju o ovom slučaju, ali odgovor nismo dobili, jer kako nam je rečeno u Komori “svi nadležni su na odmoru”, te će nam se javiti nakon praznika.
Ranije je Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore FBiH za Raport kazao da će Komora moći zauzeti stav o ovom pitanju, tek kada bude zvanično obaviještena, no prošlo je skoro pet mjeseci otkako je Vidović bila zadržana u SIPA-i, a Komora šuti.

Uputili smo i upit Sudu BiH da nam pojasne imaju li mehanizme za sprečavanje advokata protiv kojih je potvrđena optužnica, da pred istim sudom zastupaju optužene u drugim predmetima, a ukoliko je nadležna advokatska komora propustila provesti zakonom predviđene procedure i mjere.

Odgovor iz Suda BiH još čekamo i ako ga dobijemo, naknadno ćemo ga objaviti.

Vidović je još advokatica Fadila Novalića

Iz Tužilaštva BiH za Raport su o slučaju Vidović koja je istovremeno optužena, a i braniteljica je u nekim predmetima, odgovorili da se obratimo nadležnoj advokatskoj komori, što smo, kako smo već napisali i učinili.

Inače, Vasvija Vidović je i dalje advokatica osuđenom Fadilu Novaliću, bivšem premijeru FBiH koji četverogodišnju kaznu zatvora služi u Državnom zatvoru u Vojkovićima.

Iako Raportovi izvori tvrde da postoje sumnje da je Debevec trebao uticati i na drugostepenu presudu Novaliću i da telefon Ranka Debevca koji je pokušala sakriti i iz zgrade SIPA-e u decembru prošle godine iznijeti Vasvija Vidović krije i informacije o predmetu “Respiratori”, Vidović je proteklih mjeseci nesmetano nastavila obavljati posao advokata za Novalića, pa je ona pisala molbu za pomilovanje, a uključena je i u podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH u ovom predmetu.

Protiv Vidović je potvrđena optužnica zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, za što je zaprijećena kazna do tri godine zatvora ili novčana kazna.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *