Ćudić: Dodik i vlastitu djecu žrtvuje za svoje političko preživljavanje

Published On 10. May 2024. | By saliha | Vijesti

Gostujući na BHT 1, državna zastupnica Sabina Ćudić pozvala je Milorada Dodika da odgovori svojim glasačima da li je spreman žrtvovati njihove živote kako bi politički spasio sebe. Povod tome je njegova izjava kako je vrijeme da se RS oslobodi od BiH.

Ovo nije ideološka bitka gospodina Dodika, ovo je pitanje njegove sposobnosti i spremnosti da i svoju djecu, za koju znamo kako su targetirana sankcijama, žrtvuje za svoje političko preživljavanje. Zato treba biti politički kažnjen. Zato što ljudi, decenijama kasnije, još uvijek se nisu oporavili od svojih ratnih trauma, još uvijek nisu oplakali i mnogi nisu pronašli ostatke svojih najmilijih, igrati se s tim sentimentima je zločin”, rekla je Ćudić.

Govorila je i o Izbornom zakonu podsjećajući na prijedlog Naše stranke: „Naš prijedlog ne vrijeđa nikoga, prijedlog je da se indirektno kroz Parlament bira jedan predsjednik upravo kako bi se oduzeli ti mehanizmi da se bilo kome politički gura prst u oko.” No, kako kaže, u ovom trenutku imamo nametnuti zakon koji trebamo prihvatiti: „Građani će sami shvatiti da je u njihovom interesu da se glasovi pošteno broje.”

Također je naglasila da nastavak evropskog puta zavisi, prije svega, od usvajanja Zakona o ustavnom sudu, a ne od Izbornog zakona, te od usvajanja budžeta.

Jedan od evropskih prioriteta je i reforma Javnog radiotelevizijskog servisa. Nabrojala je šta je dosad urađeno da se problemi unutar JRT sistema riješe i koji su koraci sljedeći: „S državnog nivoa je odvojeno deset miliona KM, od čega direktno četiri miliona ide BHRT-u. U narednom koraku mora se postići sporazum dva rukovodstva kako bi se implementirao Zakon. Otkočili smo proces naplate RTV takse. Moramo uvesti u sistem, kroz pregovore na državnom nivou, da se RTV taksa naplaćuje u cijeloj BiH. Ono što je ključno je da se uvede u zakonske okvire poslovanje FTV-a, da se imenuje novo rukovodstvo te kuće.”

No novci o kojima je govorila su na računu Elektroprivrede BiH te se ne mogu raspodijeliti zbog nemogućnosti dogovora između FTV-a i BHRT-a. Ćudić je rekla da je Vlada Federacije adresa s koje se može naći rješenje u roku od nekoliko dana: „Očekuje se od federalne vlasti i od samog premijera Federacije BiH, da se sredstva s računa Elektroprivrede rasporede u skladu sa Zakonom.”, saopćeno je iz Naše stranke.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *