Hadžići:Održano više manifestacija- Sjećanja na patriote iz XII Hercegovačke,oslobađanje kasarne Krupa, bitka  na Prehulji…

Published On 13. May 2024. | By saliha | Vijesti

 Rodbina, prijatelji, predstavnici Općine i boračkih organizacija cvijeće su prvo položili  na spomen- obilježje u centru Hadžića,ispred nekadašnjem Radničkog  doma. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su poštu za 14 patriota  iz XII  Hercehovačke ulice  nad kojima je agresor  11. maja 1992. godine    izvršio zločin.

Ubijeni su : Adil Kovačević, Dženan Kovačević,Zijad Kovačević, Uzeir Kovačević,  Pero Medić, Mladen Soldo, Remzo Ćosić, Ismet Hodžić, Atif Isić, Edin – Kaća Kovačević, Almir Kovačević, Miralem Kovačević, Zamir Kovačević i Avdo Kovačević.

Stravična  priča

Za njihovu smrt vezuje se straviča priča. Nakon što su se predali, agresor ih je mučki ubio, a onda su nabacani na kamion  i zapaljeni  u kamenolom Krupac.

Nihad Šehić ispred Patrioske lige općine Hadžići  govorio je o otporu patrita BiH protiv daleko nadmoćnijeg agresora, i stradanju 14  građana  iz  XII Hercegovačke ulice.

-Ubijeni su ovdje na ovom mjestu gdje smo mi danas. Na najbrutalniji način.Kao pripadnici teritorijalne odbrane ostali su braniti svoje domove u ulici XII Hercegovačke.Kada su se  predali agresor  je izvšio zločin, suprotno svim međunarodnim konvencijama , naglasio je Šehić.

Za zločine niko nije odgovarao

Niko od rodbine ubijenih nije se obratio skupu. Razgovarali smo sa nekim od njih koji  su nam  kazali da im je svakim dananom  teže, posebno kada znaju da za te zločine niko nije odgovarao.Nema,kažu,  smisla ponavljati isto svake godine, i tražiti da se zločinci privredu licu pravde.

Zauzimanje kasarne Krupa

 Nakon toga  obilježena je   godišnjica   zauzimanje kasarne Krupa u Zoviku.

Tog dana u ranu zoru ,sa grupom odvažnih junaka Mehmedalija Hujić izašao je na Tinovo i spriječio agresora da uđe u Lokve i presječe put za Igman, tada jedinu komunikaciju za Sarajevo. I tu poginuo.

Oslobađanje kasarne

 Isti dan, u borbi za kasarnu Krupa život je dao i Nihad Fejzić.Bila je to prva  oslobođenja kasarna u BiH, a osvojena je običnim puškama.

-Bila je ovo velika pobjeda. Za pamćenje, historiju. Zarobljeno oružje kasnije će odbraniti Pazarić i okolinu.Na kasarnu su krenuli slabo naoružani.Najveće oružje bilo je srce, volje, želja za slobodom, kazao je Eso Ejubović.

Jučer je obilježena i bitka za Prehulji, koji su 13 maja 1992. godine izvojevali patrioti  sela Trzanj i  okolnih mjesta , koja je imala ogroman značaj za opstanak prostora Ivan-sedla. Traktorima  i drugim vozilima mještani su krenuli ka Prehulji, kao i prije 32 godine, kada su primili informaciju da je agresor zauzeo ovaj prostor.

Selo Trzanj je u toku agresije na BiH dalo 10 šehida od kojih su četvorica odlikovana najvišim ratnim priznanjima ARBiH i MUP-a RBiH. U sklopu obilježavanja ove godišnjice održan je čas historije i položeno cvijeće na spomen-obilježju Prehulja. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju šehidima ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin te na mezaru rahmetli  Refika  Tufi , pukovnika ARBiH.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *