SAŠA MAGAZINOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: Ko opstruira nabavke oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije…

Published On 13. May 2024. | By saliha | Vijesti

dosta je bilo ucjena, reketiranja i zaustavljanja nabavki iz različitih pobuda, poručio je Magazinović.

Zastupnik u državnom parlamentu Saša Magazinović oglasio se povodom opstrukcija nabavki oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije.

-Već 7 mjeseci se opstruira nabavka oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije. Kako? Žalbama i to sa očiglednom namjerom da se zaustavi proces.

Zbog čega se tvrdi da je to namjera? Zbog toga što kompanije koje se žale ne uplaćuju taksu što je razlog da se žalba odbije, ali svaka od njih “potroši” značajno vrijeme.

Prema informacijama iz Agencije za policijsku podršku, u ovom slučaju žalbu ulažu različite kompanije čiji je vlasnik ista osoba. O svemu ovome, kao poslanik koji se bavi pitanjem “profesionalnih žalitelja” u procesu javnih nabavki informisan sam od direktora Envera Hadžiahmetovića i njegovih saradnika.

Oružje i oprema koji su predmet nabavke su namijenjeni SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Budući da iz Agencije za policijsku podršku navode da u ovom slučaju postoje indicije o mogućem ugrožavanju sigurnosnih interesa Bosne i Hercegovine, poduzimaju odgovarajuće korake prema Institucijama BiH. Ovo je samo jedan od primjera kako se u procesu javnih nabavki zloupotrebom prava na žalbu zaustavljaju nabavke.

Dobra vijest je da ozbiljan tim ljudi iz različitih institucija radi na rješenju ovog sveprisutnog problema, ali i na dokumentovanju slučajeva zloupotreba. Ako se jedna kompanija za godinu dana žali 365 puta, svaki dan po jedna žalba, onda je to dovoljan alarm da država reaguje. Dosta je bilo ucjena, reketiranja i zaustavljanja nabavki iz različitih pobuda, poručio je Magazinović.

Slobodna Bosna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *