ISTRAŽILI SMO Kako Vasvija Vidović brani optuženike, iako je i sama optužena zbog pomaganja Debevcu?

Published On 13. May 2024. | By saliha | Vijesti

Vidović je optužena zbog sprečavanja dokazivanja, jer je pokušala iz zgrade SIPA-e u decembru prošle godine iznijeti telefon Ranka Debevca

Za Sud Bosne i Hercegovine nema ništa sporno u tome da advokatica Vasvija Vidović trenutno pred tim sudom zastupa optužene osobe iako je i ona sama optužena i protiv nje će biti vođen proces pred Državnim sudom, potvrđeno je za Raport u Sudu BiH.

Takav stav Sud prvenstveno zasniva na tome što Tužilaštvo BiH, koje je i podiglo optužnicu protiv Vidović, za ovu advokaticu nije čak ni predložilo nikakve mjere zabrane.

Ništa nije poduzela ni Advokatska komora Federacije BiH.

Tužilaštvo nije tražilo mjere zabrane

Vidović je, inače, optužena zbog sprečavanja dokazivanja, jer je pokušala  iz zgrade SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) u decembru prošle godine iznijeti telefon Ranka Debevca, sad već suspendiranog predsjednika Suda BiH.

Iako neće moći braniti Debevca, prema odgovoru iz Suda BiH, Vidović će moći zastupati druge optužene, barem u ovoj fazi postupka protiv nje.

“U ovoj fazi postupka, nema ograničenja da advokatica Vidović postupa kao branilac u predmetima pred Sudom BiH imajući u vidu da prema istoj ne egzisitraju mjere zabrane (jer ih Tužilaštvo BiH nije predložilo), niti je Advokatska komora FBiH ovaj sud obavijestila o bilo kakvim poduzetim mjerama“, naveli su za Raport iz Suda BiH.

S druge strane, na upit Raporta, iz Advokatske komore FBiH kazali su da su 3. maja dobili informaciju od Tužilaštva BiH da je protiv Vasvije Vidović, potvrđena optužnica i da će tek poduzimati “eventualne mjere”.

„Obavještavate se da je Advokatska/odvjetnička komor FBiH zaprimila dana 3.5.2024. godine informaciju od strane Tužilaštva BiH da je protiv Vasvije Vidović, advokata iz Sarajeva, dana 22.4.2024. godine potvrđena optužnica broj T20 0 KT 0025303 24, te će shodno Zakonu o advokaturi FBiH dalje poduzimati eventualne mjere i radnje iz svoje nadležnosti“, stoji u odgovoru Raportu iz Advokatske komore.

Inače, Zakon o advokaturi FBiH, između ostalog, predviđa da se advokatima može privremeno zabraniti vršenje advokatske djelatnosti “ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje advokatske djelatnosti” te “ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak za težu povredu dužnosti“.

Jasno je da će procedure u vezi sa eventualnim zabranama Vidović potrajati, a ona će do tada nesmetano u Sud BiH ulaziti istovremeno i kao advokatica i kao optužena.

Braniteljica osobi povezanoj s Debevcem

Inače, Vidović bi trebala biti braniteljica u novom procesu pred Sudom BiH, a koji bi već ovog mjeseca trebao početi protiv optuženih Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je na tu poziciju došao iz DNS-a, stranke Nenada Nešića, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića, optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlasti i pronevjeru u službi.

Upravo zbog Miloša Lučića, kako je Raport već pisao, Tužilaštvo BiH je proširilo istragu protiv Debevca.

Naime, Tužilaštvo raspolaže s informacijama da je Debevec od Mladena Lučića, koji je brat optuženog Miloša, primio mito kako bi mu sad već bivši predsjednik Suda Debevec svojevremeno ishodovao oslobađajuću presudu ili blažu kaznu.

Postoje određeni dokazi da se Debevec nakon hapšenja Miloša Lučića družio s njegovim bratom Mladenom Lučićem i čak s njim putovao u Španiju, gdje Debevec ima stan, u provod, te da je ovaj dvojac zajedno bio i na nekim sportskim manifestacijama u Španiji.

Iz Tužilaštva BiH za Raport su ranije o slučaju Vidović, koja je istovremeno optužena, a i braniteljica je u nekim predmetima, odgovorili da se obratimo nadležnoj advokatskoj komori.

Međutim, nisu nam odgovorili da li i oni mogu izreći mjere zabrane, a koje spominje Sud BiH u odgovoru Raportu.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *