SUKOB JAVNIH EMITERA Dragan Mioković za Raport: Spin je da bilo ko smjenom direktora FTV-a hoće da ovlada tom kućom

Published On 13. May 2024. | By saliha | Vijesti

Kada možemo očekivati smjenu nelegalnog generalnog direktoa FTV-a Raport je pitao zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH Dragana Miokovića

U jeku sukoba na relaciji BHRT – FTV, koji danima puni medijske stupce, ponovo je u fokus isplivala i pozicija direktora Federalne televizije. Džemal Šabić grije direktorsku fotelju nelegelno 10 godina, to jeste otkad mu je istekao mandat.

Kada možemo očekivati smjenu nelegalnog generalnog direktoa FTV-a Raport je pitao zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH Dragana Miokovića.

“Procedura izbora direktora Federalne radio-televizije je propisana zakonom. Ona se sastoji u sljedećem: Na nivou Parlamenta Federacije BiH postoji zajednička komisija, Predstavničkog i Doma naroda, koja treba da raspiše javni poziv za ibor Upravog odbora FTV-a koji ne postoji već duže od 10 godina”, kaže Mioković za Raport i objašnjava da se taj upravni dbor sastoji od četiri člana, Srbin, Hrvat, Bošnjak i Ostali.

“Kad se izabere taj upravni odbor, on preko institucije javnog poziva bira direktora FTV-a. Ono što će se desiti na narednoj Komisiji za izbor i imenovanje, to je da će ona da inicira da ova mješovita zajednička komisija oba doma hitno uđe u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor Upravnog odbora”, govori Mioković.

Dodaje da se neko ko je formalnopravno nelegalan ne smjenjuje.

“Njega se zamjenjuje, treba se izabrati novi čovjek i to je spin da bilo ko smjenom direktora FTV-a hoće da ovlada FTV-om. To je spin koji nema veze s mozgom. Isto tako kao što je bio spin, znate ono povik na vuka, tako je bio povik na Vukoju kako hoće da se instalira Vukoja, da se zato sve to skupa blokira, a suština je bila da određeni politički centri moći hoće ovakvo stanje na Federalnoj televiziji kakvo je sad, jer im ono odgovara”, navodi sagovornik Raporta.

A kako i zašto je došlo do blokade unazad 10 godina, Mioković objašnjava:

“Ovaj dom u kojem sad sjedim, a u kojem nisam tad sjedio, ni ja ni Naša stranka, ne da je propustio da realizira proceduru izbora novog Upravnog odbora i tako dalje nego svjesno nisu ulazili u to da bi imali svoje dilove na FTV-u.
Pošto se Upravni odbor sastoji od četiri člana, Srbin, Hrvat, Bošnjak i Ostali, tu su se SDA i HDZ vječno naduravali, a DF ih brzo spriječio, stalno su natezali oko toga čiji će biti taj ostali, u političkom smislu, jer onda na taj način praktično obezbjeđuju većinu u Upravnom odboru”, ističe naš sagovornik.

Najosnovnije je, dodaje, da se menadžmenti dogovore i da počnu raditi svoj posao.

“Da se njih dvojica ne sudaraju k’o dva ovna na brvnu, nego da shvate do koje mjere su odgovorni prvo za svoje radnike, drugo za nas koji smo konzumenti tog programa i da novac koji se nalazi na računu Elektroprivrede, koji je, by the way, obezbijeđen na inicijativu državnog ministra Forte, rasporede”, kaže Mioković.

Mišljenja je da je ako se Upravni odbor izabere u toku ove kalendarske godine to uspjeh, “i onda se tek bira direktor. Dotad oba servisa moraju funkcionirati. Ne mogu funkcionirati bez para”.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *