SUD BIH Vasvija Vidović se u sudnici izjasnila da nije kriva za pokušaj skrivanja mobilnog telefona Ranka Debevca

Published On 16. May 2024. | By saliha | Vijesti

U Sudu BiH danas je počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović koja je optužena zbog sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Optužena Vidović se tereti da je 18. decembra 2023. godine došla u zgradu SIPA-e kao advokatica tad uhapšenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, te kada je osumnjičenom R. D. omogućeno da nasamo komunicira s Vidović, kao braniocem, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji, svjesna svojih protupravnih radnji i htijući to, a nakon što je Debevec iz torbe koju je držao kod sebe, izvadio mobilni telefon te isti pružio prema njoj, optužena Vasvija Vidović svjesna i znajući da navedeni mobilni telefon treba biti privremeno oduzet po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i da isti služi dokazivanju u krivičnom postupku protiv Debevca, na njoj poznat način preuzela telefon i isti sakrila u svoju torbu, sa ciljem da skrivanjem mobilnog telefona koji služi dokazivanju, znatno oteža dokazivanje u postupku protiv Debevca.

Ročište o izjašnjeni krivice počelo je pod predsjedavanjem sutkinje Lejle Konjić Dragović, prisustvovali su i tužiteljica Bojana Jolović te advokati Vidović.

Na današnjem ročištu bilo je predviđeno samo izjašnjene o krivici, pa je Vidović i postavljeno jedno pitanje da se izjasni po optužnici na šta je rekla: ‘Nisam kriva’.

S ovim je ročište i završeno, a u narednom periodu se može očekivati glavni pretres. Tužilaštvo je najavilo izvođenje nekoliko svjedoka prije svega pripadnike SIPA-e koji su bili prisutni tu noć kada je navodno pokušala iznijeti iz prostorija SIPA-e Debevcev mobilni telefon.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *