JOŠ DVA DANA Sat otkucava: Dodik i Vučić u panici, rezolucija na stolu čeka sudiju da svira kraj

Published On 21. May 2024. | By saliha | Vijesti

Dodik je kazao da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik evidentno je nervozniji kako dani prolaze i sve je bliže Generalna skupština Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se usvajati rezolucija o Srebrenici, čijim bi stupanjem na snagu 11. juli bio međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine u ovom bh. gradiću.

Dodik, svjestan da su njegove šanse da zaustavi usvajanje pomenute rezolucije ravne, recimo, onim da Mladost iz Doboja kod Kaknja zaigra Evropu, u pomoć zaziva svoje stare drugare, čiji se glas, ipak, čuje dalje od njegovog.

Jučer se molio u Hramu Svetog Save u Srbiji zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem, premijerom RS Radovanom Viškovićem, ministrom sigurnosti u Vijeću ministara Nenadom Nešićem te inim drugim zvaničnicima Srbije i RS.

Molitvu je predvodio patrijah srpski Irinej, koji je kazao da su se sabrali da se pomole pred Vučićev put u New York.

“Danas snažno podižemo svoj glas protiv historijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da Vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svjedočite istinu. Neka Vas Bog blagoslovi”, poručio je jučer patrijarh u besjedi.

S Porfirijem su se ‘za čast Srbije i RS’ borili Dodik i Vučić i nedavno na sastanku, gdje su, kako je predsjednik RS kazao, razgovarali o napadima na RS i Srbiju. Pritom Dodik nije obznanio svekolikoj javnosti kako je usvajanje rezolucije konkretno napad na RS i Srbiju.

Katastrofalne posljedice

Poručio je da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar Bosne i Hercegovine, također ne navodeći kakve su to konkretne posljedice i šta nas to katastrofalno čeka.

Odgovor na ovo pitanje nije znao ponuditi ni visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ali je siguran u to da katastrofalnih posljedica neće biti.

“Katastrofa u BiH se neće desiti”, objasnio je Schmidt gostujući na Face TV-u.

“Odlučni smo da reagiramo. Međunarodna zajednica štiti BiH! Ako bi Dodik išao u pravcu secesije, to bi bilo vrlo jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i bilo bi mu bolje da to ne radi”, jasno je upozorio Schmidt.

“Srpski narod će biti izložen velikim pritiscima i nama nema budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji”,kazao je Dodik, maštajući i dalje o secesiji, koja je protivna Dejtonskom sporazumu, kako je to Schmidt više puta ponovio, u koji se, paradoksalno, Dodik konstantno zaklinje i poziva na njegova slova.

“I to je nešto što ovo vrijeme i rezolucija o Srebrenici najbolje pokazuju, jer ona ima za cilj skrivenu diskvalifikaciju srpskog naroda, moralnu i svaku drugu”, rekao je Dodik.

No, sve su prilike, ni to mu neće biti od pomoći, samim tim što je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je netom stigao New York, prije nekoliko dana izjavio da nema nikakve šanse da se spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija iako ima drugarskih mu zemalja koje neće podržati rezoluciju. Ali ne dovoljno.

A i pokušaj lidera Srbije da osujeti usvajanje preko Crne Gore, propao mu je.

Zapad je svemu kumovao

Nedavno je u Ruskom domu održao govor na ruskom jeziku pritom optuživši kolektivni Zapad da usvajanjem rezolucije želi da ukine RS, pa je još u sebi svojstvenom maniru neshvaćenog heroja i paćenika izjavio da su pred njim (možda) najteži dani od kad je u vrhu Srbije.

Kazao je da će se u New Yorku boriti za čast Srbije i RS te za istinu, “znajući da nemamo nikakvu šansu da pobijedimo”.

S Vučićem je u delegaciji i ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić, koji je jutros fudbalski rječnikom izjavio da će učiniti sve što je moguće da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju, iako zna da im sudije i nisu baš naklonjene.

Citirajući šefa, kazao je da Srbiji predstoji ozbiljna borba u vezi sa rezolucijom o Srebrenici i da je pritisak s kojim se suočavaju ne samo Srbija već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi ogroman.

Đurić je, potom, dodao da se mnoge zemlje suočavaju s brojnim ucjenama pokušavajući na taj način smanjiti razmjere neuspjeha koji im slijedi.

I dok se Dodik poziva na moral, ne pita se gdje je moral bio kada su, ne srpski narod, nego pojedinci pobili više od 8.000 ljudi u Srebrenici, čije kosti još vape da budu pronađene, dostojno ukopane, čije porodice ne znaju za život, bore se za pravdu, da se ne zaboravi…, a to je upravo duh rezolucije koja će 23. maja biti usvojena.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *